Közélet

A 24.hu újságírója nyerte a Vízy Dorka-díjat

Idén Jankovics Márton kapta az immár negyedjére odaítélt elismerést, a Vízy Dorka emlékére alapított díjat, A falu, amelyik a mézből épített iskolát magának című, a 24.hu-n megjelent írásáért.

A falu, amelyik mézből épített iskolát magának
Az abaúji falu reformátusai nem vártak az államra: saját iskolát és óvodát hoztak létre, a fejlesztéseket pedig a méhekből fedezték.

A díjról szakmai zsűri döntött, amelynek tagjai  – a kezdetektől fogva – Beszterczey Judit (újságíró, jelenleg a Jakupcsek Plusz szerkesztője), Kovács Gabi (újságíró, jelenleg a B32 galéria munkatársa), Karafiáth Orsolya (szabadúszó újságíró), Madarász Zsolt (a Magyar Rádió szerkesztő-műsorvezetője), Stumpf András (újságíró, a Valaszonline.hu társalapítója) és Szily László (újságíró, a 444.hu szerkesztője). A díjra rádiós, televíziós és írott sajtóban dolgozó újságírók pályázhatnak, olyan témákkal – egészségügy, tudomány, környezetvédelem, vallás, művészetek, kultúra , amelyek – Vízy Dorka számára is különösen fontosak voltak. Idén 97 érvényes pályázat érkezett. Az elismerést újságírók, a pályázók, egykori kollégák, barátok és családtagok körében adták át a budai A Harmadik Hely nevű lakásszínházban.

A zsűri kiemelte, hogy nem volt még ilyen évük: a legrosszabb kiadott pontszámuk a 7 volt, ami nagyon-nagyon erős anyagokat jelent. Köszönik a bizalmat, és remélik, jövőre is ilyen minőségű (és mennyiségű) anyag érkezik a felhívásra.

A győztes pályamunka kapcsán mind a témaválasztás, mind a megírás módja, mind az írás kicsengése indokolta, hogy ebben a nagyon erős mezőnyben fődíjas legyen.

Idén két különdíjat is kiosztott a zsűri. Dobray Sarolta a Hádá, kisfiam című, a Nők Lapjában megjelent írásáért, mely az otthoni betegápolás anomáliáit mutatja be egy személyes történeten keresztül, Farkas Adrienne pedig a Magyar időkben megjelent, Régi ideálok című, a gendertémát izgalmasan, személyesen és meglepő csattanóval körüljáró műfajilag nehezen kategorizálható írásáért vehette át az elismerést.

A zsűri a győztesen és a különdíjasokon kívül hét másik, fináléba jutott munkát is megnevezett, amelyeket egyként olyan erősnek tartott, hogy ezek között már nem állított fel sorrendet:

Neuberger Eszter, Abcúg.hu: Kinyílnak a tiszavasvári roma gyerekek, ha romani nyelven is megszólalhatnak az órán

Kun J. Viktória, 168 óra: „Magának már úgysincs szüksége a méhére” – Durván beszélnek az orvosok a betegekkel Magyarországon, de miért hiányoznak a gyógyító szavak?

Tompos Ádám, Nlc.hu: „Örülök, hogy hajléktalan lettem, különben nem laknék ilyen szép helyen”

Bárdos Deák Ágnes, Magyar Narancs: „Miért változtak volna meg?”

Herczeg Szonja, 168 óra: Feszült pillanatok és élveboncolás a rácsok mögött – Könyvterápián jártunk a fiatalkorúak börtönében

Balavány György, 24.hu: „Holnaptól itt hagyom ezt a szart” – egy nap a Blahán

Bodnár Judit Lola – Bielik István, 24.hu: Öt év málenkij robot, ezt íratták alá velünk

Vizy Dorka

Vízy Dorka 2007-től napi rendszerességgel vezette a Közelről című délutáni magazint a Kossuth Rádióban. 1995-ben került a Magyar Rádióhoz, ahol dolgozott a Petőfi Rádió Délelőtt című műsorában, a Csúcsforgalom és a 180 perc című műsorokban, a Calypso Rádióban és vezetett ifjúsági műsort a Duna Televízióban. Újságírói munkásságát a Katolikus Püspöki Konferencia Szalézi Szent Ferenc díjjal, a Magyar Rádió többször nívódíjjal ismerte el. 2014-ben, szenteste hunyt el, 41 évesen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik