Közélet

Délután tetőzik a Duna Budapestnél

A hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám jelenleg Nagymaros térségében tetőzik – adta hírül közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Budapestnél még jelentéktelen mértékű vízszintemelkedés várható, a tetőző érték elmarad az alsó rakpart szintjétől. A tetőzés a fővárosban 571 cm körüli vízállással vasárnap délután várható. Ez a vízszint közel 70-80 cm-el elmarad a 645 cm-es szinttől, amely az alsó rakpart lezárását okozná – emlékeztet a főigazgatóság.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a jövő hét első felében a folyón kialakuló árhullámokat erősen meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra jelentős mennyiségű eső valószínűsíthető. A meteorológiai előrejelzések beválása esetén kialakuló újabb árhullám a jelenlegiből adódóan magas mederteltségű folyószakaszokra ráfutva a mostaninál magasabb, az I. fokú készültségi szinteket meghaladó, helyenként akár a II. fokú szinteket megközelítő, vagy meghaladó vízszintek kialakulásával járhat.

A Tisza is árad, az árhulláma jelenleg Záhony térségében az I. fokú készültségi szintet meghaladó értékkel tetőzik. Tokajig a II. fokú szinteket megközelítő, lejjebb Kisköréig az I. fokú értékek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.

A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna apad. A Bodrogon elhúzódó, az I. fokú értékeket el nem érő tetőzés várható. A következő napokra jelzett csapadékos időjárás bekövetkezése esetén a Sajó vízrendszerén a jövő hét második felében az I. fokú készültségi szinteket meghaladó tetőző vízszinttel járó árhullám kialakulására lehet számítani.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik