Közélet

Árad a Duna, a Tisza és a mellékfolyói

Már több mint 540 kilométeren van árvízvédelmi készültség.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton közölte, hogy a hét első felében a Duna vízgyűjtő területein jelentős csapadék hullott. Bár a legfrissebb előrejelzések szerint a következő napokban szárazabb lesz az idő, a jövő hét elején újra csapadékosra fordul az időjárás.

A lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a Dunán több árhullám alakult ki. A folyó jelenleg Nagybajcsnál tetőzik, a másodfokú készültségi szintet megközelítő vízállással. A budapesti tetőzés (várhatóan vasárnap) érdemben nem lesz nagyobb, de tartósabb, elhúzódó lehet. Várhatóan nem éri el az elsőfokú készültségi szintet, a rakpart alatt marad mintegy 60 centivel.

Az árhullám Komáromnál, Esztergomnál és Bajánál megközelítheti, kissé meg is haladhatja az elsőfokú készültségi szintet. A következő hét elején várható csapadék hatására a jövő hét közepén újabb árhullám indul el a Dunán, tetőzése kevéssel meghaladhatja a mostanit.

A Tisza vízgyűjtőjén a hét első három napján területi átlagban is komoly csapadék hullott, főleg a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén, a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren. A jövő hét elején újra több csapadék valószínűsíthető, elsősorban a kárpátaljai és a felvidéki területeken. A hét elején lehullott csapadék hatására kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le a Tiszán és mellékfolyóin.

A tiszai árhullám jelenleg Vásárosnamény térségében tetőzik másodfokú készültségi szintet kevéssel meghaladó vízállással. Az árhullám levonulása Kisköréig a másodfokú készültségi szintet megközelítő, esetleg kevéssel meghaladó tetőzések mellett várható.A Túron a másodfokú készültségi szintet meghaladó árhullám Garbolcnál tetőzött. A Szamos árhulláma péntek este Csengernél tetőzött az elsőfokú készültségi szintet megközelítő vízállással. A Kraszna Ágerdőmajornál az elsőfokú készültségi szint közelében most tetőzik. A Bodrogon az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani. A Sajón a jövő hét közepén egy kisebb árhullám várható.

A vízügyi szakemberek az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot tartanak fenn, másodfokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. (mti)

Kiemelt kép: ovf.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik