Közélet

A csapból is Orbán Viktor fog folyni

A megyei lapok teljes bedarálásra, a helyi tévék központosítására készülhetnek.

Jó volna, ha egyszer hátszelem lenne a magyar sajtóban.

Ezt mondta Orbán Viktor a német Bildnek. Az ellenszélre jellemző, hogy adott egy interjút, amit szombaton a Magyar Nemzet és a Mediaworks valamennyi megyei lapja közölt.

Orbán Viktor: „Túlértékelnek engem”
Szerinte nemcsak a magyar, hanem az európai jövő is a keresztény identitás megőrzésén múlik.

A Népszava szerint azonban a kormányfő tényleg, így is elégedetlen lehet a jelenlegi sajtópiaci helyzettel, ezért a már csak papíron önálló megyei szerkesztőségek felszámolására készülnek, jelenlegi formájában akár a teljes vidéki napilaphálózat is megszűnhet.

Több megyei napilap munkatársa, vezetője számít erre. Az újságok már most is csak helyi híreket dolgoznak fel, de a szerkesztőségek arra számítanak, hogy az önkormányzati választás után, legkésőbb 2020 elején teljesen megszűnnek a megyei napilapok.

Helyüket egy központilag szerkesztett újság venné át, ugyanazzal a névvel, arculattal, minimális helyi tartalommal, amit megyénként néhány újságíró állítana elő. Nem lennének helyi vezetők, így jóval olcsóbb lenne a rendszer működése.

A Népszava emlékeztet rá, hogy miután Mészáros Lőrinchez, majd a KESMA-hoz kerültek az újságok, a példányszám meredeken esni kezdett, az újabb központosítás után is sokan lemondanák az előfizetést, mert a megyei lapokat éppen a helyi hírek miatt veszik. A lap úgy tudja, hamarosan erőteljesebb központosítás vár a városi tévékre is: ezek is megszűnhetnek, helyüket megyénként egy-egy televízió venné át, jelentős létszámleépítéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik