Közélet

Drasztikusan csökkentenék Orbánék az autóvásárlás adóit

Jelentősen csökkentené az autóvásárláshoz és -behozatalhoz, valamint a cégautóhoz fűződő közterheket az Orbán-kormány, hogy könnyebb legyen kocsit cserélni, így megújuljon az elavult magyar járműállomány, írja a hvg.hu.

A lap birtokába került előterjesztésből kiderül, a Pénzügyminisztérium által kidolgozott, még titkos javaslatnak a kocsivásárlást tervezők örülhetnének, kevesebb lenne az intéznivaló, többféle illeték és az eredetvizsgálat díja is megszűnne.

Mesterségesen fékeznék az öregebb, leginkább környezetkárosító autók behozatalát, ezért jelentősen átalakítanák a regisztrációs adót, bevezetésre kerülne az EURO6-os kategória. A tervezet szerint csökkentenék a gépjárműadót, a cégautóadó viszont bizonyos kategóriáknál emelkedne. Megmaradnának továbbá a környezetkímélő – elektromos és tölthető hibrid – járművek kedvezményei.

A hvg.hu szerint az előterjesztésre még rá kell bólintania a kormánynak, ha ez megvan, a szükséges jogszabálymódosításokat akár még a parlament tavaszi ülésszaka alatt áttolnák.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik