Gazdaság

A használt Suzukit lehet a leggyorsabban eladni

Az Autópiaci Trendek adatbázis a Használtautó.hu felülén autót kereső mintegy havi kétmillió ember szokásait összesíti. Nemrégiben az idei első negyedéves adatok is belekerültek, így már a legfrissebb tendenciák is jól láthatók. Sok más mellett márkánkénti és modellenkénti bontásban elemezhetők a forgási sebességek, vagyis az, hogy egy-egy modell mennyi idő alatt talál gazdát. Látható továbbá, hogy mely modellekre keresnek a legtöbben, akár további szűkítésekkel, finomításokkal is.

Érdekes, hogy bár a Ford Focus a legnépszerűbb járgány, mégis a Suzukik kelnek el leghamarabb.

A Ford Focus mindent visz

Kiderül továbbá, hogy milyen autóra vágynak a kifejezetten benzines, és milyet szeretnének az egyéb hajtásmódú járgányt áhítók. Ez alapján egyértelmű, hogy a legtöbb vevő benzines autót szeretne. A Ford Focus minden tekintetben a kedvenc. Látható az is, hogy a kereséskor dízel üzemanyagú autókra szűrők közül a legtöbben Audi A4-re keresnek, majd az A6 és a szintén konszerntárs Volkswagen Passat következik. Az A4 összesítettben is második, de a statisztika jól mutatja, ez a modell még mindig dízelmotorral a népszerűbb, továbbá meg kell jegyezni, többen keresnek rá üzemanyag-preferencia nélkül, mint annak szűkítésével.

Modellenként változó, hogy mennyire tartják fontosnak, meghatározónak a motorfajtát a vásárlók. A listavezető Ford Focus példájánál például az látható, hogy az első negyedévben 1 509 819 keresés irányult erre a modellre, ebből 717 331 esetben benzines, 184 924 keresésnél dízel verziót áhítottak a potenciális vásárlók. A Focus esetében tehát inkább racionális vásárlókkal van dolgunk, olyanokkal, akik tudják, hogy nekik milyen autó kell.

Vannak persze olyan modellek is, amelyek esetén eleve adott a hajtásmód, ilyen pl. a Toyota Prius. Bár utóbbi a legnagyobb példányszámban értékesített, hazánkban is legnagyobb számban futó és gazdát cserélő hibrid, logikusan inkább olyan modelleknél szűrnek hajtásmód szerint hibridre, amiből van egyéb is, így látszódhat a piac legnépszerűbb hibridjének a Toyota Auris. Az alternatív hajtásmódú modellek keresési listáját egyértelműen a Toyota uralja, de mint megjegyzik, a csakis elektromosként létező modellek (például Nissan Leaf) esetén sem szokás a motorfajta szerinti szűkítés.

16 nap kell a Suzukinak

Az üzemanyagfajták szerinti népszerűségi listából látszik, melyek azok a modellek, amelyekből érdemes még dízelt venni, mely alternatív hajtású modelleket érdemes készletre vásárolni. Ezeken felül még temérdek információ, például a modellenkénti, akár üzemanyag-fajtánkénti forgási sebességek is láthatók.

Annak ellenére, hogy a Ford Focus a használtpiac legnépszerűbb modellje, egy Ford általában 23 nap után talál új gazdát, egy Suzuki egy héttel hamarabb, már 16 nap után. Persze nem csak ez a különbség köztük, a portál rendszerében az idei első negyedévben hirdetett Fordok átlagosan 12 évesek és 1 623 779 forint átlagárúak voltak, a Suzukik jellemzően 15,6 évesek, 921 486 forintosak – avatott be a portál szakértője, Katona Mátyás.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik