Közélet

A Strache-videó magyar szála miatt hívtak össze nemzetbiztonsági ülést

Hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt Mirkóczki Ádám, a Jobbik osrzággyűlési képviselője és szóvivője. A politikust a napokban Ausztriában kormányválságot kirabbantó videóról kérdezte a műsorvezető.

A 2017-es videón az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, az azóta alkancellári rangra emelkedett Heinz-Cristian Strache a választások előtt néhány hónappal közbeszerzési győzelmeket ígért egy állítólag Vlagyimir Putyinhoz bekötött orosz nőnek, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strache eszközévé teszi. Az alkancellár másnap reggel le is mondott.

Olyan médiakörnyezetet szeretnénk kiépíteni, mint az Orbáné

– mondta az egyik felvételen az alkancellár.

Orbánék nem válaszoltak a Strache-botrány őket érintő kínos részére
Nyolc kérdést tettünk fel Orbán Viktornak, nulla érdemi válasz érkezett.

Később kiderült, hogy a magyarok számára sem ismeretlen Heinrich Pecina neve is előkerült. Amikor Strache arról beszélt, hogy olyan médiakörnyezetet szeretne kiépíteni, Ausztriában, mint Orbán Viktoré, fölvetette az oroszoknak, hogy

ebben számíthatnának Heinrich Pecina osztrák befektetőre, aki 2016-ban Magyarországon bezárta a Népszabadságot, és átjátszotta a megyei lapok jó részét a kormányfő barátjának, Mészáros Lőrincnek.

Strache Pecináról azt mondta: nagypályás játékos, „ő vásárolta fel Orbánnak a magyar médiát az elmúlt 15 évben”. Pecina időközben tagadta, hogy köze lenne a Szabadságpárt terveinek megvalósításához.

Mirkóczki szerint a videón tett kijelentések és a korábban Magyarországon történt események miatt komolyabb vizsgálatra van szükség, ezért péntek délelőttre összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az MSZP az osztrák hatóságokhoz fordul a Strache-ügy magyar vonatkozásai miatt, hogy kiderüljenek Heinrich Pecina és Orbán Viktor „közös bűnös üzelmei”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik