Közélet

Lakásukat is bukják a gyanútlan nyugdíjasok

Főleg idős, beteg, kiszolgáltatott emberekre csapnak le a csalók.

Pénzcentrum egy olvasója (miután egy blogon megírta) hívta fel a figyelmet a szervezett csalásra, amely célja az ingatlan áron aluli megszerzése, a kiszolgáltatott emberek kiűzése otthonaikból. Az ingatlanos csalók – hasonlóan az unokázósokhoz – már jóelőre kiszemelik áldozataikat.

Az idős, kiszolgáltatott embereket személyre szabott ajánlattal keresik meg. Céljuk, hogy bejárást szerezzenek az ingatlanba egy bérleti szerződéssel, vagy közös kert/épületrésszel.

Az idős ember még örül is az albérlőnek, nem tudja, hogy a szabályos szerződés sem őt védi. Az ingatlanmaffiózó által beköltöztetett lakók ugyanis módszeresen pokollá teszik az életét,  lakhatását teljesen ellehetetlenítik otthonában, az ilyen jellegű zaklatás miatt pedig hiába fordul a hatóságokhoz.

Elköltözne, ha el tudná adni ingatlanát, de bérlőit a  szerződés szerint nem tudja kitenni. Így nem talál vevőt. Ekkor az egész akció mögött álló ingatlanos felajánlja, hogy megveszi otthonát, vagy talál vevőt. Konkurenciája nincs, így a kizsolgáltatott tulajdonos a jóval a valós érték alatti összeget is elfogadja.

A Pénzcentrum arra figyelmeztet, hogy a jelenségre nincs jogi megoldás, az ingatlanmaffia ellen senki ne próbáljon törvénytelen eszközökhöz nyúlni, mert az visszaüthet. Érdemes viszont  fotókkal, felvételekkel, diktafonnal rögzíteni minden atrocitást, minden sérelmet feljegyezni. Ez később egy feljelentés alapja lehet.

Egy sarkadi iskolapélda

A Békés Megyei Főügyészség a napokban vádat emelt egy sarkadi házaspár ellen, akik egy helyi ügyvéd közreműködésével szerezték meg egy befolyásolható férfi ingatlanát. A házaspár 2013 végén jelzálogszerződésük miatt nehéz helyzetbe került, családi házuk elvesztése fenyegette őket.

Az asszony ekkor a könnyen befolyásolható sértett bizalmába férkőzött, hogy anyagilag kihasználja. Erre férje is az áldását adta. Rövid ismeretség után a nő azt ígérte a sértettnek, hogy elválik és hozzá megy feleségül. Ebben a sértett vakon hitt, a nő fiával hozzá is költözött, majd azzal állt elő, hogy férjével megveszik fiuknak a sértett házát, de továbbra is együtt fognak élni.

A házaspár egy helyi ügyvédet bízott meg az adásvételi szerződés elkészítésével, de a sértett meggondolta magát. A vádlottak ekkor azzal fenyegették meg, hogy „kinyírják” a családját, ha nem írja alá a szerződést.

A sértett félelmében elment az ügyvédhez, aki a fenyegetésről nem tudott, de valótlanul azt írta a szerződésbe, hogy a vételárat kifizették. A vádlottak később sem fizettek, majd miután a sértett anyagi közreműködésével felújították a zsarolással megszerzett ingatlant, kiköltözésre szólították fel.

A kilátástalan helyzetbe került férfi ezután a családjánál lakott, majd hajléktalan lett, kórházba került. Korábbi ingatlanából a vádlottak az értéktárgyait eladták és megsemmisítették.

A Békés Megyei Főügyészség a házaspárt minősített zsarolással, sikkasztással és közokirat-hamisítással vádolja, míg az ügyvéd ellen hamis magánokirat felhasználása a vád. A házaspárral szemben a halmazati szabályok alapján 2 évtől 11 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A főügyészség a bírósági eljárás lefolytatásának gyorsításáért az új büntetőeljárási törvény szerinti mértékes indítványt is előterjesztette a vádlottak beismerése esetére. Az eljárás a Gyulai Járásbíróságon folytatódik.

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik