Közélet

Az Agrárminisztérium szerint Brüsszel megtámadta a magyar földtörvényt

Megírtuk, az Európai Bíróság elkaszálta a magyar földtörvényt, mert véleményük szerint az korlátozza a külföldi befektetők jogait, emiatt Magyarország nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a Chartában biztosított tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit.

Az Agrárminisztérium közleményben reagált a döntésre, melyben arról írnak, hogy

a brüsszeli bizottság a külföldi spekulánsok érdekeit védve támadta meg a magyar földtörvényt az Európai Unió bíróságán.

A minisztérium szerint „a 2014 óta életben lévő magyar törvény véget vetett a nemzeti érdekeket feladó balliberális földpolitikának, amellyel zsebszerződéseken keresztül külföldi spekulánsok kezére játszották a magyar földeket.”

Megjegyzik a „nemzeti kormány” által bevezetett törvény – sok más uniós tagállaméhoz hasonlóan – korlátozza a termőföld tulajdonának megszerzését és használatát külföldiek  számára, és több százezer hektár magyar földet mentett meg attól, hogy a külföldiek földvásárlási moratóriuma után spekulánsok kezére kerüljön.

Az Európai Unió bírósága mai ítéletét tanulmányozza a minisztérium. Az Agrárminisztérium közleményének végére még egy kis migránsozás is odafért:

minden jogi lehetőségeket ki fogunk meríteni, hogy csak a törvények betartásával és ne azok kijátszásával lehessen gazdálkodni Magyarországon. A kormány mindent meg fog tenni a magyar föld és magyar gazdák védelmében, mert elkötelezett abban, hogy a magyar földet magyar kézben kell tartani, meg kell védeni a külföldi spekulánsoktól.  Kiállunk a  magyar gazdák petíciója mellett is, miszerint elfogadhatatlan, hogy Brüsszel az agrártámogatásokat csökkenteni akarja, hogy még többet tudjon a migránsokra költeni.

MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik