Közélet
Budapest, 2019. május 20.
Nagy István agrárminiszter (k) beszél a Közös Agrárpolitika forrásainak megõrzéséért februárban kezdõdött és május 17-én zárult aláírásgyûjtés eredményeirõl, tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban 2019. május 20-án. Balról Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke, az Országgyûlés alelnöke (b), jobbról Gyõrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Csaknem 200 ezren írták alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) által indított petíciót, ezzel tiltakozásukat kifejezve az ellen, hogy Brüsszel az agrárforrásokból támogassa a bevándorlókat, mondta Nagy István a tájékoztatón.
MTI/Bruzák Noémi

Az Agrárminisztérium szerint Brüsszel megtámadta a magyar földtörvényt

Megírtuk, az Európai Bíróság elkaszálta a magyar földtörvényt, mert véleményük szerint az korlátozza a külföldi befektetők jogait, emiatt Magyarország nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a Chartában biztosított tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit.

Az Agrárminisztérium közleményben reagált a döntésre, melyben arról írnak, hogy

a brüsszeli bizottság a külföldi spekulánsok érdekeit védve támadta meg a magyar földtörvényt az Európai Unió bíróságán.

A minisztérium szerint „a 2014 óta életben lévő magyar törvény véget vetett a nemzeti érdekeket feladó balliberális földpolitikának, amellyel zsebszerződéseken keresztül külföldi spekulánsok kezére játszották a magyar földeket.”

Megjegyzik a „nemzeti kormány” által bevezetett törvény – sok más uniós tagállaméhoz hasonlóan – korlátozza a termőföld tulajdonának megszerzését és használatát külföldiek  számára, és több százezer hektár magyar földet mentett meg attól, hogy a külföldiek földvásárlási moratóriuma után spekulánsok kezére kerüljön.

Az Európai Unió bírósága mai ítéletét tanulmányozza a minisztérium. Az Agrárminisztérium közleményének végére még egy kis migránsozás is odafért:

minden jogi lehetőségeket ki fogunk meríteni, hogy csak a törvények betartásával és ne azok kijátszásával lehessen gazdálkodni Magyarországon. A kormány mindent meg fog tenni a magyar föld és magyar gazdák védelmében, mert elkötelezett abban, hogy a magyar földet magyar kézben kell tartani, meg kell védeni a külföldi spekulánsoktól.  Kiállunk a  magyar gazdák petíciója mellett is, miszerint elfogadhatatlan, hogy Brüsszel az agrártámogatásokat csökkenteni akarja, hogy még többet tudjon a migránsokra költeni.

MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Detail of water purification plant from industrial processes
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.