Közélet

Demeter Szilárd regényt ír Little G. Weevil életéről

A jövő évi Könyvhétre életrajzi regény készül Little G. Weevil (azaz Szűcs Gábor) magyar származású, de az Egyesült Államokban élő blues-zenészről, a szerzője pedig Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója lesz – írta meg az Index.

„Igaz történetet mesélünk el, ami nem egy híres névről, hanem egy emberről szól, aki tűzön-vízen próbálja megvalósítani lehetetlennek tűnő álmát. Kevesen hinnék el, miken mentem keresztül, ezért gondoltam úgy, hogy dokumentálnom kellene az életem” – mondta Little G., akinek négy éve jutott eszébe először a könyv ötlete, azóta keresett hozzá szerzőt. Végül egy atlantai, székely származású ismerőse ajánlotta neki Demeter Szilárdot. Demeter két hét gondolkodás után döntött úgy, hogy elvállalja a feladatot.

Hogy miért? Mert G. története példaértékű lehet. Másrészt, mert szeretem a bluest. Harmadrészt, mert eddig mindig öncélúan írtam szépirodalmat, szórakoztat az írás, de sok tétje számomra nem volt: ha kiadták, kiadták, ha nem, nem. Ez a könyv viszont piacra készül, tehát alkalmazott irodalom, ha lehet ilyent mondani. Ez már olyan kihívás, ami érdekessé teszi

– mondta a közlemény szerint a PIM igazgatója, aki az újfideszes kultúrharc áldozatává váló Prőhle Gergely menesztése után került az intézmény élére. A kinevezése után készült februári nagyinterjúnkat itt olvashatja:

Demeter Szilárd: Ha egy bálban nincs bunyó, akkor nem sikerült jól az a bál, újra kell szervezni
Nagyinterjú tízpontos tökön rúgásról és irodalomról, politikáról. „Ha férfi vagy, verekszel.”

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik