Közélet

Orbán Viktor: „Jó ország ez, csak rendbe kell tenni”

Nem most találkoztam először az amerikai elnökkel, hiszen a NATO-csúcsokon konzultálnak egymással a tagállamok — mondta szokásos, a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő arról is szólt, hogy van egy olyan társaság, amit olyan országok vezetői alkotnak, akik nem akarják átadni az országukat érintő döntési jogokat egy világkormánynak vagy egy ahhoz nagyon hasonló csoportosulásnak. Kiemelte, hogy ellenzi a világkormány felállítását.

A Donald Trumppal többek között a Magyarországon jelenlévő 1700 amerikiai cégről, a családtámogatási rendszerről, a külkereskedelmi adatokról, a katonai együttműködésről és a határvédelemről beszéltek. Orbán Viktor szerint

a magyar kerítés olyan sikeres, hogy még Washingtonból is látszik.

A külkapcsolatokról szólva elmondta: el szokta mondani európai országok vezetőinek, hogy

nem tollas a hátunk, attól, hogy nem szólunk még tudjuk, miről van szó.

A miniszterelnök példaként az Oroszországgal szembeni szankciókat említette: szerinte míg a közép-európai országok kereskedelmi kapcsolatait erre hivatkozva csorbítanák, más, nagyobb országok gond nélkül üzletelnek Oroszországgal. Szerinte itt csupán arról van szó, hogy a közép-európai országokat ki akarják ütni a nyeregből.

A kormányfő továbbra sem árulta el, hogy kit ajánlana az Európai Bizottság vezetői posztjára, ha Manfred Webert nem. Elmondta: megvárják az EP-választás eredményét és amikor látják, hogy az emberek milyen irányt támogatnak, meghozzák a döntést. Mint mondta:

olyan brüsszeli vezetőket akarunk látni, akik nem szervezni, hanem megállítani szeretnék a migrációt.

Előkerült a bevándorlás kérdése is. A miniszterelnök szerint erős jelzést kell küldeni Brüsszelbe arról, hogy

változást akarunk, egy olyan Európát szeretnénk, amely megvédi a határait tengeren és szárazföldön.

Hozzátette: a népesedési problémát nem a bevándorlással kell megoldani. Sok európai ország ugyanis úgy gondolkodik, hogy a fogyó népesség bevándorkókkal kompenzálható, azonban

mi nem egy gazdasági rendszert akarunk fenntartani, hanem Magyarországot.

Ehhez pedig magyar gyerekekre van szükség, nem bevándorlókra – hangsúlyozta Orbán Viktor.  A kormányfő hozzátette: létezik egy liberális maffia, amely azon dolgozik, hogy elhitesse a világgal, a migráció ellen nincs mit tenni. Az EP-választás arról szól, hogy ezt elfogadjuk vagy kitörünk ebből – hangsúlyozta.

A GDP negyedéves bővülésével kapcsolatban többek között arról beszélt, mindig is úgy gondolkodott, hogy a magyarok szorgalmas, tehetséges emberek, akik szeretnek dolgozni:

Jó ország ez, csak rendbe kell tenni.

Az első negyedéves, 5,3 százalékos GDP-növekedési adatot a kormányfő úgy kommentálta: a cél, hogy a magyar gazdasági növekedés legyen mindig 2 százalékkal magasabb az európai uniós átlagnál. Ez ugyanis azt jelenti, Magyarország versenyképesebb az európai versenytársainál, és “ezen múlik a jövőnk” – emelte ki.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik