Belföld

Orbán zsarnok. De félni tőle? 90 évesen?

Meg persze azért a világhír is számít. Heller Ágnes azt mondja, Orbán Amerikában már nem lenne hatalmon. Tanul, ha van kitől, de Schmidt Máriát nem olvas.

A Magyar Narancsnak Heller Ágnes azt mondja, látszatharc az MTA-ügy, a kormány előbb-utóbb ráteszi kezét a kutatóhálózatra, a farkas és a bárány meséje örökérvényű:

a bárány érvelhet bármilyen racionálisan, a farkas így is, úgy is megeszi.

A kormánnyal felesleges alkudozni. A most vasárnap 90 éves filozófus azt mondja, ő élt a Horthy-, a Rákosi- és a Kádár-érában is, tudja, arra megy ki a játék, hogy az intézeteket államosítsák, a pénzüket lenyúlják és olyanoknak adják, akiknek semmi közük a tudományhoz. Az igazi zsarnokok ideológiától függetlenül valahogy hasonlítanak egymásra, márpedig

Sztálin is nagy nyelvtudós és biológus volt.

Újabb háborúk jöhetnek

Ha már múltidézés. Úgy látja, az EP-választáson azért lenne veszélyes a szélsőjobb előretörése, mert pont ott tartanánk, ahol 1914-ben. Most még az EU az ellenségük, de Brüsszel elfoglalása után, közös ellenség híján, egymás ellen háborúznának,

az európai háború lehetséges, ha az etnikai nacionalisták győznek.

Szerinte Orbán Viktornak csak az a fontos, hol nagyobb a hatalma, ha az Európai Néppártban, marad, ha a Salvini-csoportban, megy. Azt mondja az orbánizmus nem önálló rendszer, sokan vannak (Erdoğan, Putyin, El-Sziszi), akiket mindig újraválaszt a többség, ezért demokratáknak tűnnek, noha zsarnokok. A régiekkel (Lenin, Mussolini, Hitler, Sztálin) ellentétben ehhez nekik erőszak sem kell,

ideológiák segítségével kapják meg a többség szavazatát.

Zsarnokságot talán Nyugat-Európában is be tudnának vezetni, de ez a személyiségen is múlik, nem minden szélsőjobbos pártvezető olyan, mint Orbán Viktor, aki ösztönösen a hatalom maximalizálására törekszik.

Orbánnak a hatalomhoz kell a pénz

A hatalommegosztás, a pluralizmus fontos, hiszen egy olyan rendszerben, mint amilyen az Egyesült Államokban van,

Orbán már nem lehetne hatalmon, mert több mint nyolc éve kormányoz.

Orbánnak az uniós pénz is hatalma fenntartásához kell, hiszen  „három kielégíthetetlen emberi szükséglet van: a hatalom, a hírnév és a vagyon”, és szerinte „Orbán Viktornak a hatalom a legfontosabb”, a pénz is, de az a hatalma megtartásához kell. A balolda óriásit téved, ha azt hiszi, hogy akár egy fair választáson is nyerhetne egyedül, a Jobbik nélkül.

Az Orbán-féle vircsafttal szemben mindenkire szükség van.

Nem olvas Schmidt Máriát

Cáfolja, hogy azt írta volna olasz könyvében, hogy akár az életét is kockáztatva bírálja az Orbán-rendszert.

Nem kockáztatom az életemet, sosem írtam ilyet.

Schmidt Mária ezt írta könyvkritikájában, de ő nem olvas Schmidt Máriát. Az interjúban később visszatér a történészre és jelzi, örül annak, ha kritizálják, azt is ha tanulhat, de marhaságokból nem tanul.

Papagájoktól az ember nem tanul meg beszélni.

Az életét csak egyszer, 1957-ben kockáztatta. Még a késő Kádár-rendszerben is csak a szabadságát kockáztatta, és az állását. Azt el is vették. Elismeri, neki nem kockázatos a hatalom ellen beszélni.

90 éves vagyok és világhírű.

Most sokan vannak olyan helyzetben, amilyenben ő volt a Kádár-korszakban, amikor állását, megélhetését kockáztatta azért, amiben hitt. Jelenleg Magyarországon az életét nem kockáztatja senki, és azt hiszi, amíg uniós tagok vagyunk, a szabadságát sem.

Kiemelt kép: Neményi Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik