Közélet

Áder elvette az állampolgárságot egy nacionalista ukrán püspöktől

Már az is érdekes kérdés, hogy mire kellett neki.

Visszavonta egy ukrán ortodox püspök magyar állampolgárságát Áder Jánosírja a Népszava. A Magyar Közlönyből kiderül, hogy az intézkedést Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kérte.

Már az is érdekes kérdés, hogy miért volt egyáltalán magyar állampolgársága a közlönyben „Begy Viktorként” szereplő Viktor Vasziljevics Begynek, aki Kárpátalján magyarellenes megnyilvánulásairól közismert. Mint írják róla, Técsőn született, ügyvédként kezdte pályáját, és kommunistaként indult politikai karrierje, az 1990-es évek elején viszont az ukrán nacionalista Népi Mozgalom alapításában vett részt. Később a Reformok és Rend Párt parlamenti képviselőjeként az ukrán törvényhozásba is bejutott.

Főszerkesztőként irányított egy szélsőséges nézeteknek teret adó hetilapot, leghírhedtebb akciója pedig az volt, hogy ukrajnai nacionalistákkal együtt tiltakoztak a Verecke-emlékmű felállítása ellen. Tavaly augusztusban azért tiltakozott egy petícióval, hogy az ungvári magyar konzulátus előtti kőtömbök egyikét magyar nemzeti színekre festették (a másikat egyébként az ukrán zászló színeivel díszítették).

Egy ukrán lap nemrég megírta, hogy magyar állampolgárságot igényelt, de azt még áprilisban elveszítette. Begy akkor azt állította, hogy maga mondott le állampolgárságáról, amiről értesítette a magyar államfőt is.

Azt nem tudni, hogy valójában mi volt az intézkedés oka, de a törvény szerint attól vonható vissza az állampolgárság, aki a jogszabályok megszegésével, különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg. (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik