Közélet

Ugyanazt a szervezetet támogatja Soros és az Orbán-kormány

Közös projektben érdekelt az Egyesült Államokban a hazai kabinet és Soros György: egy konzervatív amerikai think tank legnagyobb támogatói közé tartoznak – írja a Népszava.

Azt már két éve megírta a kormánybarát 888.hu, hogy az azóta elhunyt arizonai republikánus szenátor, John McCain (képünkön) alapítványát Soros György is támogatja, a McCain Nemzetközi Vezetőképző Intézet viszont időközben a konzervativizmus jelentős, vezetőképző programjába a világ számos pontjáról (Magyarországról is) hallgatókat toborzó intézményévé vált.

A McCain Institute honlapja a legfontosabb, azaz legalább 100 ezer dollárt (nagyjából 30 millió forintot) adományozó támogatók listáján tünteti fel a The Hungary Initiatives Foundation (THIF) nevű szervezetet.

Ezt az alapítvány költségvetési pénzből – 15 millió dollár, azaz 4,5 milliárd forint alaptőkével – hozta létre a kormány, az alapító okirat szerint a Magyarország és Amerika közötti kulturális és oktatási kapcsolatok ápolására, de a valóságban politikai PR-tevékenységet is végez: kongresszusi tagoknak és politikai szervezeteknek folyósít támogatásokat az USA-ban.

A Népszava ugyanakkor emlékeztet, hogy ezt a fajta befolyásvásárlást a magyar kormánysajtó a közelmúltig keményen elítélte, a McCain Institute modelljét a már említett 888.hu a Clinton Alapítványéhoz hasonlította, mondván, „ott a külföldi kormányok és a külföldi érdekeket képviselő lobbisták nagyon sok pénzt áldoztak arra, hogy befolyást vásárolhassanak maguknak.”

Soros György egyébként a magyar kormányhoz hasonlóan a néhai republikános elnökjelölt alapítványának legbőkezűbb adományozói közé tartozik. John McCain 2014-ben újfasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort.

Kép: AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik