Közélet

Ötven nyomozó vizsgálja, miért gyulladt ki a Notre-Dame

A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást a Notre-Dame-katedrálisban pusztító tűz ügyében. „Ötven nyomozó vizsgálja, hogy miért kapott lángra a Notre-Dame székesegyház, és egyelőre semmi jele sincs szándékos gyújtogatásnak” – mondta el Rémy Heitz párizsi államügyész kedden, a katedrális előtt tartott sajtótájékoztatóján. „Abból indulunk ki, hogy baleset történt” – tette hozzá.

Összesen öt cég vállalt szerepet a Notre-Dame korábban megkezdett felújításában, nekik nagyjából egy tucat munkásuk volt a tűz keletkezésének idején a helyszínen. A nyomozás keretében őket fogják alaposan kihallgatni

A tűz után szokás szerint elterjedtek bizonyos körökben mindenféle összeesküvés-elméletek gyújtogatásról, de ezekre semmilyen bizonyíték nincs egyelőre. Sem vallási okból történt gyújtogatásra, sem más okból elkövetett terrorcselekményre nincs ráutaló jel. Egyetlen szervezet sem vállalta magára a tüzet, pedig ez gyorsan meg szokott történni, ha terrortámadásról van szó.

Három sérült van

Párizs tűzoltóságának szóvivője, Gabriel Plus kedden bejelentette, hogy teljesen eloltották a tüzet. Három ember sérült meg könnyebben a tűzben, két rendőr és egy tűzoltó. A lángokkal folytatott küzdelemben sikerült megmenteni a legjelentősebb műkincseket is.

A Notre-Dame megrongálódott nagyalakú festményeit pénteken a Louvre múzeumba szállítják restaurálás céljából – jelentette be Franck Riester kulturális miniszter. A miniszter szerint az épület 13. században készült és többször restaurált, 13 méter átmérőjű nagy rózsaablakai nem szenvedtek katasztrofális károkat.

Mi maradt egy ekkora tűz után a Notre-Dame-ból?
A katedrális szerkezetét és a bent található felbecsülhetetlen értékeket is érték károk. Azonban a veszteségek nem tűnnek végzetesnek. Az épület nem, de más végleg elveszett.

Kiemelt kép: Ludovic MARIN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik