Közélet

Erdogan nem nyugszik bele Isztambul elvesztésébe

A Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja kedden „rendkívüli fellebezés” formájában a március 31-ei helyhatósági választás nem hivatalos isztambuli eredményének érvénytelenítését, valamint a voksolás megismétlését kérelmezte a Legfőbb Választási Tanácsnál (YSK), miután a legnépesebb török városban az ellenzéki főpolgármester-jelölt kapta a legtöbb szavazatot.

Recep Tayyip Erdogan kormánypártja elvesztette a fővárost, Ankarát is, és a legnagyobb várost, Isztambult is a március végi választásokon.

Hivatalos végeredmény sokáig nem volt, a szavazatokat számláló hivatalban például épp akkor lett áramszünet, amikor Isztambulban az ellenzéki Ekrem Imamoglu elkezdett felzárkózni a volt miniszterelnök, Binali Yilridim mellé. Már a legutóbbi, kilenc hónappal ezelőtti választáson is komoly kritikája volt az ellenzéknek, hogy a kormány sok helyen csalt, akkor a gyakorlatban Erdogan teljhatalma volt a tét.

Most akkor megbukik Erdogan?
Úgy néz ki, hogy a török kormánypárt elvesztette Ankarát, és lehet, hogy Isztambult is. De korai lenne még temetni Erdogant.

Az ellenzékiek napokig aludtak a szavazatokkal, nehogy elcsalják a kormánypártiak a szavazatokat. Erdoganék újraszámlálást követeltek, aztán amikor többszöri számolás után sem ők lettek a győztesek Isztambulban, akkor a választás megismétlését követelték.

A „rendkívüli fellebbezés” az ellenzék győzelmének el nem ismerésének újabb stációja. A fellebbezést Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese nyújtotta be a testülethez, aki a helyszíni felvételek tanúsága alapján hárombőröndnyi dokumentummal lépett be az YSK épületébe.

Az AKP a választás óta már kétszer is fellebbezett az isztambuli eredmény ellen, aminek nyomán a város több kerületében újraszámolták a voksokat, a kormánypárti és az ellenzéki jelölt közötti szavazatkülönbség pedig közel a felére csökkent. Az AKP szerint Isztambulban szervezett szabálytalanságok és visszaélések történtek, amelyek befolyásolták a választás kimenetelét.

Kiemelt kép: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik