Közélet

Mégiscsak trükközni fog a CEU Budapesten

  • Trükköznie kell a CEU-nak ősszel az amerikai akkreditációs programjaival, mert Bécsben nem indul el időben az oktatás.
  • Az ausztriai ingatlanok megszerzése, berendezése és maga a költözés óriási összeget, több tíz milliárd forintot is felemészthet. Ezt Soros György fizeti ki a következő hat évben.
  • Az egyetemnek közben intenzív takarékoskodásba kell kezdenie, mert az utóbbi időszakban a tervezettnél nagyobb tempóban élte fel a működésre kapott pénzalapját.
  • A takarékoskodási kényszer ellenére a bécsi költözés jelentős kiadásnövekedéssel indul: az egyetem megemelte a PhD-hallgatók ösztöndíját, mert az az ausztriai árszínvonalhoz viszonyítva nagyon alacsony volt.
  • A magyar kormány politikai támadásai nem tépázták meg az egyetem renoméját, a bizonytalan jövő ellenére az idén többen a jelentkeztek a CEU-ra, mint korábban.

Nem a Bécsbe költöző CEU-n, hanem a Budapesten maradó Közép-európai Egyetemen kezdik szeptemberben a tanévet az intézmény frissen felvett hallgatói.

Két éve, a CEU elleni kormányzati támadások kezdetén Kósa Lajos azzal vádolta a Soros György által alapított felsőoktatási intézményt, hogy trükközik a különféle elnevezésekkel. Kósa azt állította, hogy több jogi személy működik ugyanazon vagy hasonló angol és magyar megnevezések alatt. A kormány pedig lényegében a CEU amerikai akkreditációval rendelkező programjait kényszerítette külföldre a felsőoktatási törvény – sorosozással körített – módosításával.

Bécsben már jó ideje zajlik is a CEU Vienna új kampuszának kiépítése, és hónapok óta folyamatban vannak az egyetem költözéséhez szükséges hatósági eljárások is. Az egyetemnek gyorsan kellett lépnie, a kényszerköltözés menetrendje szerint Bécsben szeptemberre be kellene indulnia az oktatásnak.

A 24.hu információja szerint azonban ez nem fog összejönni: a feszes határidőket nem tudják tartani, mert az akkreditációs ügyeket Ausztriában is nehezebb megoldani, mint ahogy arra a kedvező politikai fogadtatás után számítottak az egyetem vezetői. A CEU akkreditációja nélkül pedig a diákvízumok rendezése sem oldható meg. A CEU-nak egyébként a 2017/18-as tanévben 1435 hallgatója volt, akik 118 országból verbuválódtak, és a diákok több mint fele nem EU-tag országból érkezett.

A CEU kérdésünkre tagadta, hogy a hivatalos eljárások bonyolítása nehézségekbe ütközött volna Ausztriában. A sajtóosztály szerint „a hatóságok rendkívül segítőkészek” voltak. Információink szerint azonban Michael Ignatieff, a CEU rektora és az intézmény vezetői már hetekkel ezelőtt határoztak arról, hogy az új hallgatók sem Ausztriában kezdik meg a tanévet.

A döntés értelmében Budapesten, a Közép-európai Egyetem Magyarországon akkreditált programjaira regisztrálnak minden hallgatót a 2019/2020-as tanévre, ideértve az amerikai akkreditációs programok diákjait is.

Közben a Bécsben zajló, változó sikerű előkészületekkel párhuzamosan Magyarországon enyhült a CEU körüli politikai szorítás.

A kormányoldal valamelyest visszafogottabb hangnemre kapcsolt a Soros-ellenes propagandaháborúban, miután az Európai Néppártban felfüggesztették a Fidesz párttagságát. A politikusok nyilatkozatai valamiféle kompromisszumkészséget sugároznak, és az egyetem vezetése is egyre többször hangoztatja, hogy az intézmény így vagy úgy, de mégiscsak marad Budapesten. Ignatieff rektor a napokban például azt mondta, hogy a CEU annak ellenére maradni akar Magyarországon, hogy nem kaptak semmiféle garanciát az Orbán-kormánytól.

Tény, hogy a háborúskodás óriási anyagi terhet ró az egyetemre; az elmúlt időszakban jelentősen megugrottak a működési és fenntartási költségek. A CEU-t a budapesti alapításakor Soros György mintegy 250 millió dolláros adományából hozták létre. Az intézmény hosszú távú működését is ebből az összegből kell finanszírozni, a költségek azonban messze túllépték a fenntartható szintet.

Ezért az egyetem vezetése költségcsökkentési programot hirdetett. A takarékoskodást nehezíti azonban, hogy az osztrák árszínvonal miatt a Budapesten elfogadható fizetésnek beillő 1000 eurós ösztöndíjakat is meg kellett emelni. A CEU doktori hallgatói mind teljes ösztöndíjban részesülnek, a PhD-hallgatóknak biztosított összeget pedig megemelik, hogy fedezni tudják a bécsi és a budapesti megélhetési költségek közötti különbséget. A Bécsben tartózkodó mesterszakos hallgatók ösztöndíját közel 60 százalékkal növelik. A diákok jó részének szállást is biztosítanak, sőt az egészségbiztosítási díjukat is kifizetik.

Könnyebbséget jelent viszont a menedzsmentnek, hogy Soros György hatalmas extra támogatást ad az ausztriai letelepedési költségek fedezésére.

A CEU sajtóosztálya kérdésünkre nem árulta el az összeget, de forrásaink szerint 2025-re több tízmilliárd forintos lehet az a tétel, amelyet a CEU Vienna kialakítására költenek.

A Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül a következő hat évre elosztva érkeznek a támogatás részletei. A CEU szerint Bécs városától vagy az osztrák kormánytól nem kaptak pénzügyi támogatást.

A CEU szerint nincs trükk

Cikkünk megjelenése után az egyetem az alábbi reakciót fűzte az írásunkban megjelent állításokhoz:

2018-ban a CEU programjait öt évre újraakkreditálta az Oktatási Hivatal. Jogunkban áll tehát ezekre a programokra diákokat felvennünk, és a részükre vízumot igényelni, hogy beléphessenek Magyarországra. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása értelmében nem működtethetünk amerikai akkreditációjú programokat Budapesten, ezért a törvény követelményeivel összhangban ezeket a diplomákat 2019 szeptemberétől Bécsben fogjuk kiadni.

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik