Közélet

Alkotmánybíróság: nem sértettek szabályt a járdát színező Kétfarkú-passzivisták

Az eljáró szervek józan humorérzékére is szükség lenne, áll a határozatban.

Két éve húzódó ügy végére tett pontot kedden az Alkotmánybíróság, amely kimondta: nem követtek el szabálysértést a Magyar Kétfarkú Kutya Párt „passzivistái” azzal, hogy Szombathelyen színesre festettek egy repedezett járdaszakaszt, hogy felhívják a figyelmet annak állapotára.

Mint 2017 augusztusában megírtuk, a járási hivatal részesítette köztisztasági szabálysértésben a járdafestőket, amit helybenhagyott a Szombathelyi Járásbíróság is, így írásbeli figyelmeztetést kaptak és a szabálysértési nyilvántartásba is bekerültek. A bíróság szerint is veszélyes volt a mód, ahogy a véleményüket kifejezték, mert más tulajdonát a tulajdonos hozzájárulása nélkül vették igénybe, és volt törvényes lehetőségük, hogy felhívják a figyelmet a járda hibájára.

A kétfarkúsok az Alkotmánybírósághoz címzett beadványukban arra hivatkoztak, hogy a végzés sérti az Alaptörvénybe foglalt szólásszabadságukat, és a művészeti alkotás szabadságához való jogukat. A testület megállapította, hogy a cselekmény véleménynyilvánításként volt értékelhető, és nem okozott maradandó állagsérelmet, hiszen lemosható festéket használtak, és mindez ahhoz hasonlítható, mint amikor valaki sáros lábbal lép a járda felületére.

E tekintetben azt is fontos kiemelni, hogy egy repedezett járdaszakasz kiszínezése inkább derültséget okoz a járókelőkben, és így a cselekmény megítélésekor az eljáró szervek józan humorérzékére is szükség van

– áll az Alkotmánybíróság határozatában. A testület szerint a járdafestők azt is joggal gondolhatták, hogy nem érnének el hasonló hatást, ha a burkolat állapotát amúgy jól ismerő hatóságnak írt beadványokkal próbálnának célt érni. (Archív fotó: 24.hu / Pál Anna Viktória)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik