Közélet

Gulyás: 42 millió euróért megveszünk egy ingatlant, kézilabda-aréna lesz a helyén

Csütörtökön ismét kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter. A Magyar Hang cikke szerint Gyulyás azzal indokolta, hogy egy teljes hónapig nem volt kormányinfó, hogy az Európai Néppárt szórakoztatóiparhoz hasonlító tervei áthúzták a terveiket.

Szóba került a Fidesz tagságának felfüggesztése, ezzel kapcsolatban Gulyás úgy fogalmazott:

inkább a Néppártnak van szüksége a Fideszre, mint fordítva.

Hozzátette: nem hajlandóak megtűrt szerepet játszani, a Fidesznek rengeteg alternatívája van.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A miniszter bejelentette, hogy:

  • 42 millió euróért vásároltuk meg a volt Bólyai-laktanya területét külföldi tulajdonosoktól, ahol az új kézilabda aréna fog megépülni a Népligetben.
  • Brüsszelnek mielőbb le kell állítania a migránskártyaprogramot – mondta a miniszter. Kiemelte: aggasztó, hogy terroristák juthatnak migránskártyához, és elfogadhatatlan, hogy az EU, illetve az ENSZ pénzzel segíti az utazásukat, Európában tartózkodásukat.
  • A miniszter szerint fontos, hogy Magyarország ne váljon a bevándorlás áldozatává, de az ország nemzetközi kötelezettségein túlmenően szeretne segíteni mindenkinek, elsősorban a keresztény közösségeknek. Döntöttek Homsz város lakóházainak felújításáról, erre 318 millió forintot szánnak. Valamint további 794 millió forintot szánnak a  szíriai Melkita Görögkatolikus Egyháznak.
  • A szlovák himnusztörvényre vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, ez elfogadhatatlan, a Külügyminisztérium lépéseket fog tenni.
  • Az egészségügyi intézmények vezetőcseréivel kapcsolatban elmondta: a kórházi adósságállomány a felére csökkent a 2010-es kormányváltás óta, viszont ezt az összeget évek óta görgeti maga előtt a szféra. 29 intézmény esetében jelölt ki költségvetési felügyelőt Kásler Miklós miniszter. Meg kell vizsgálni a gazdálkodás célszerűségét és a strukturális hiányok hátterében álló finanszírozási rendszert. A 2020-as költségvetés egészségügyi kiadásairól Gulyás Gergely egyelőre nem tudott tájékoztatni, az egyes tárcákkal jelenleg is egyeztetnek.
  • Ha dönthetne arról, hogy van-e helye a szovjet emlékműnek a Szabadság téren, ő nemet mondana.
  • Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy 2014 óta 70-77 százalékkal nőtt a parlamenti képviselők fizetése, úgy válaszolt, hogy érdemes a 2010-es adatokkal összehasonlítani azt. Akkor ugyanis csökkent, 2006 és 2010 között például többet kerestek a képviselők Gulyás szerint.
  • Bár tapasztalható egy megtorpanás a világgazdaságban, főleg az európai gazdaságban, az eurózónában, a magyar gazdaságnak vannak növekedési tartalékai, így a gazdasági válság elkerülhető, illetve Magyarország ebből kimaradhat. A magyar gazdaság egyelőre dinamikusan nő – tette hozzá. A készülő gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán elmondta: nincs szükség a költségvetési kiadások visszafogására. Szeretnék, ha az államadósság finanszírozása minél inkább magyar kézben lenne.
  • Gulyás Gergely szerint az építőipari piac túlfűtött, de semmilyen folyamatban lévő építőipari beruházásról nem kell levonulni.
  • A miniszter hosszan sorolta, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren: kevés vagy lassú fejlesztés, higiéniai és várakozási problémák. Szerinte az MSZP-SZDSZ kormány egyik legnagyobb bűne volt a reptér eladása. A fapados légitársaságok által használt terminálban nyáron olyan a hőmérséklet, hogy a szabályok szerint állatokat sem lehetne ott tartani, mégis emberek állnak sorba.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik