Közélet

Megszavazták: alapítványhoz kerül a Corvinus

És minden vagyona, kivéve a Fővám téri épületet.

A Maecenas Universitatis Corvini Alapítványhoz kerülnek július 1-jétől a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogai – döntött hétfőn az Országgyűlés.

A Maecenas Universitatis Corvini Alapítványról, illetve az alapítvány és a Budapesti Corvinus Egyetem részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslatot 133 igen, 54 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

A Maecenas Universitatis Corvini közérdekű vagyonkezelő alapítványként jön létre, létrehozásakor az állam képviseletében a tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter jár el. Az alapítvány feladata oktatási intézmény, kiemelten a Budapesti Corvinus Egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása, működési feltételei, intézményfejlesztési céljai megvalósításának biztosítása. Ezek érdekében gazdasági tevékenysége során az alapító által rendelt, valamint az alapítványhoz csatlakozók által nyújtott vagyont kezeli.

Az alapítvány a magyar felsőoktatás gazdasági, társadalmi és nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése érdekében oktatási, tudományos kutatási, hallgatói, tanulói, oktatói, kutatói, tanári támogatási programot működtet, rászorultsági alapú támogatást biztosít, tehetséggondozó programok működését támogatja.

A törvény tételesen felsorolja az alapítvány részére átadandó fővárosi, székesfehérvári, lakitelki ingatlanokat. Kivételt képez a Budapesti Corvinus Egyetem Fővám téri központi épülete: esetében örök időre szóló elidegenítési és terhelési tilalmat írnak elő, hogy az ingatlant a jelenlegi funkciójának megfelelően hasznosítsák a jövőben is.

Az ingyenes vagyonátadásra vonatkozó megállapodást az egyetemmel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. köti meg.

A kormány emellett az alapítvány rendelkezésére bocsájtja a Mol és a Richter 10-10 százaléknyi részvénycsomagját, amelyek hozamából támogatja a jövőben az alapítvány az egyetemet. (MTI, fotó: MTVA / Jászai Csaba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik