Közélet

Az Ikea sem hagyta szó nélkül a „családvédő” konferenciát

Tízezrek tüntettek a Novák Katalin és Matteo Salvini részvételével zajló veronai esemény ellen.

Még az Ikea olaszországi részlege is üzent annak a veronai „családvédő” konferenciának a kapcsán, amelyen a magyar kormány részéről Novák Katalin államtitkár, valamint Matteo Salvini olasz belügyminiszter is részt vesz.

A Deutsche Welle szerint szombaton tízezrek tüntettek Veronában a háromnapos rendezvény ellen, amelyet az amerikai székhelyű Családok Világkongresszusa szervezett. Bár a szélsőjobboldali Forza Nuova párt hivatalosan nem résztvevője a háromnapos eseménynek, a rendezvény apropóján jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez az abortusz betiltására. Igaz, Salvini a konferencián közölte, hogy nem tervezik a legális abortusz felülvizsgálatát, helyette a kormány azokon a nőkön segítene, akik pénzügyi okokból akarják megszakíttatni terhességüket.

A Guardian arról ír, hogy a kongresszus szervezőinek deklarált célja a „természetes rend visszaállítása”, a felszólalók kirohanásokat intéztek az azonos neműek kapcsolata, a „radikális feminizmus” és az abortusz ellen. Mások mellett felszólal a rendezvényen egy nigériai politikus, aki a melegeket a Boko Haram terrorszervezethez hasonlítja, és egy ugandai politikus, aki szerepet vállalt egy törvény elfogadtatásában, amelynek értelmében életfogytiglani börtönnel büntethetik a homoszexuálisokat. A mormon és az orosz ortodox egyház képviselői is részt vesznek.

A Salvini vezette Ligával koalícióban kormányzó Öt Csillag mozgalom vezetője, Luigi Di Maio a konferencia ellen szólalt fel. Szerinte a veronai rendezvény középkori nézeteket képvisel, amelyben a nők alárendeltek.

Mint korábban beszámoltunk, a veronai rendezvényen lelkesen dicsérték az Orbán-kormány családpolitikáját. Novák Katalin pedig arról beszélt az MTI tudósítása szerint, hogy „Európa lassú öngyilkosságot követ el, ha lemond a keresztény kultúráról és arról, hogy támogassa a fiatalokat a gyermekvállalásban, a családalapításban, majd a gyermeknevelésben”. Ferenc pápa viszont szombati nyilatkozatában azt mondta, a konferencia szervezőinek a lényeget tekintve igazuk van, de a módszert tekintve tévednek.

És hogy jön ide az Ikea? Amint a hvg.hu kiszúrta, az áruházlánc olasz Twitter-oldalán #congressodellafamiglia címkével, vagyis kifejezetten erre a konferenciára hivatkozva osztott meg egy rövid videót, aminek üzenete: „nem kell ahhoz konferencia, hogy tudjuk, mi a család”. „A család az, akivel megosztod az ágyadat, az asztalodat, a fogkefetartódat. A család az, aki ismeri a wifi-jelszót, aki nem csinál problémát abból, hogy a vécédet használja, és a vécékefédet is. A család, aki megjön, anélkül, hogy előtte szólna, aki azt mondja, ma este én főzök, a család, akitől otthon érzed magad” – szerepel a videóban.

(Kiemelt fotó: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik