Belföld

Jövőre megnyílik a Sorsok Háza

Jövőre megnyílik a Sorsok Háza emlékközpont – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten pénteken. Az erről szóló kormánydöntés tartalmazza azt is, hogy a holokauszt emlékhely tulajdonosa a zsidó közösség lesz – tette hozzá.

A Sorsok Házát a kormány a Köves Slomó vezető rabbi által irányított Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel és a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal együttműködve alakítja ki – mondta a miniszter.

A józsefvárosi pályaudvaron kialakított holokauszt emlékhelynél tartott sajtótájékoztatón Köves Slomó arról beszélt:

vannak, akik a könnyebb utat, a protestálást, sértődöttséget választják, és vannak, akik együttműködnek. Azt kell nézni, mi jön létre, és nem azt, hogy kik által.

A 7,5 milliárd forintért létrehozott múzeum a holokauszt áldozatainak és az embermentőknek állít emléket. Ám többen, köztük a Mazsihisz is aggódott amiatt, hogy Schmidt Mária irányításával a magyar hatóságok felelősségét mentegető kiállítás jön létre, a tanácsadó testületből pedig kiváltak nemzetközi tekintélyű szervezetek. A kiállítás tervét mostanáig nem mutatták be.

Lázár János, korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015-ben a Mazsihisz tiltakozására állíttatta le a beruházást, és közölte, hogy a Sorsok Háza akkor fog megvalósulni, amikor annak tartalmát a magyarországi zsidó közösségek támogatni tudják. Schmidt és Lázár ezután egymást okolták a patthelyzet miatt. A játszma viszont valószínűleg véget ér azzal, hogy Lázár János elveszítette a Miniszterelnökség irányítását, és visszavonult választókörzetébe, Hódmezővásárhelyre.

Négy éve húzódó kormányzati vizsgálat blokkolhatja a Sorsok Háza megnyitását
Még Lázár János volt miniszter utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt a „tanácsadás keretében” végzett vizsgálatra.

(MTI Fotó: Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik