Közélet

A Momentum kiragasztgatta Brüsszelben a kormány plakátjait

Azért, hogy megmutassák, hogy Orbánék „orosz propagandának beillő üzenetekkel” kampányolnak az EU ellen.

Kiragasztotta a Momentum a magyar kormány propagandaplakátjait az Európai Parlament folyosóin Brüsszelben. Az „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel” szlogennel ellátott plakátokhoz angol nyelvű fordítást is mellékeltek, közleményük szerint azért, hogy ezzel hívják fel a figyelmet: az EU-s pénzből autokrata rendszert építő Orbán-kormány „orosz propagandának beillő üzenetekkel kampányol az Európai Unió ellen”.

Cseh Katalin, a párt EP-listavezetője azt mondta, „minden európainak joga van tudni, hogy Orbán milyen hazugságokkal hergeli a magyarokat Európa ellen”. Mint mondta, tavaly 12 milliárdot költöttek sorosozásra „a mi adóforintjainkból, míg a kórházak rohadnak, az iskolákban nincs kréta, nemhogy számítógép, és a fiatalok tömegesen menekülnek külföldre, mert itthon nincs jövőjük”. Hozzátette: ők azért dolgoznának az Európai Parlamentben, hogy „Magyarországnak európai jövője legyen”, az uniós támogatásokat kórházakra, iskolákra, munkahelyekre, innovációra és fejlesztésre költsék „propaganda és kisvasutak helyett”.

A Momentum több magyar városban a plakátok átragasztásával akciózott, többek közt arra hívva fel a figyelmet, hogy 400 körzetben nincs háziorvos, illetve „Orbán Viktor a leggazdagabb magyar”. A magyar kormány kampányára részletes cáfolattal reagált az Európai Bizottság, miközben a Fidesz európai pártcsaládjában, az Európai Néppártban is egyre többen határolódnak el a plakátoktól. A német CDU főtitkára jelezte: Orbánnak és a Fidesznek egyértelműen el kell köteleződnie a pártcsalád értékei mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik