Közélet

Orbán Viktor nem érti a NATO lényegét

Egy katonai szakértő szerint a magyar kormányfő teljesen félreérti, hogy mi a szövetség célja.

Orbán Viktor szerint úgy kell fejleszteni a magyar haderőt, hogy meg tudja magát védeni bárki ellen, mert a védelmet nem lehet csak a NATO-ra építeni. A kormányfő ezt azután nyilatkozta a Figyelőnek, hogy Budapesten a közös katonai együttműködési egyezményről tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

Orbán Viktor: Magyarok vagyunk, nem balekok
A kormányfő exkluzív részleteket árult el arról, miről tárgyalt az amerikai külügminiszterrel. Valentin-napi meglepetés: az energiapolitika nem a szerelemre épül.  

Kijelentése után a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában egy katonai szakértő azt mondta, egy NATO-tagországban nem a kormányfő dönt a haderőfejlesztésről. Kovács Gyula nyugállományú alezredes szerint

Orbán Viktor teljesen félreérti a szövetség lényegét. A NATO-nak az a célja, hogy minden tagország egy fenntartható haderőt építsen ki, majd azt – vagy egy részét- szükség esetén bocsássa rendelkezésre egy ország közös védelméhez.

Példaként a magyar-ukrán határ védelmét hozta. Ezt a szakaszt a rendszerváltás idején meglévő százhúszezer fős haderő egy ideig esetleg meg tudta volna védeni. Ugyanakkor a honvédség mostani létszáma körülbelül huszonnégyezer, miközben az orosz hadsereg Kelet-Ukrajnában szinte órák alatt szétvert egy ukrán hadosztályt.

A mostani haderőfejlesztésről és beszerzésekről a szakértő azt mondta, arról nem Orbán Viktornak, vagy a miniszternek kellene döntenie, mert a NATO-nak van egy közös döntése, ahhoz  igazodik a Zrínyi 2026 terv, azt kellene végrehajtani. Itthon akadt néhány tárcavezető és miniszterelnök, aki a tiszti iskolán már az első évben megbukott volna – tette hozzá.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert. MTI/Kovács Tamás

Közben a B1 blog kiszúrta, hogy komoly bírálat érte Magyarországot is két volt amerikai NATO-nagykövet részéről. A The New York Times közli az írást, amely szerint a katonai szövetség többszörös válsággal néz szembe, elavult a stratégiája és belülről, rákos veszély fenyegeti a mind inkább tekintélyelvű magyar, lengyel, román és török kormány részéről.

Nicholas Burns és Douglas Lute, aki egyben nyugalmazott tábornok, azt ajánlja, hogy a NATO, noha általában nem avatkozik a tagállamok belpolitikája, helyezze politikai nyomás alá ezeket az országokat, ne küldjön delegációkat, függessze fel részvételüket a hadgyakorlatokon. A szerzők elemzésük előtt kikérték több mint hatvan diplomata, magas rangú katonai vezető, szakértő véleményét.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert a Karmelita kolostorban.  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik