Közélet

Pert indít az LMP a gyod hatástanulmányáért

Pert indít az LMP a gyermekek után folyósított otthongondozási díjjal (gyod) kapcsolatos hatástanulmányok kiadása miatt – közölte pénteken az ellenzéki párt parlamenti képviselője, Ungár Péter.

A párt szerint a díj alapjául szolgáló pontozási rendszer ebben a formájában rossz, túlbürokratizált és súlyosan diszkriminatív, mert elsősorban a mozgásukban korlátozott személyeket veszi alapul, és például a speciális nevelési igényű, illetve autista gyermekeket kifejezetten hátrányosan érinti.

További súlyos aggályként fogalmazták meg, hogy nem világos, milyen jogorvoslattal élhetnek a szülők, ha kedvezőtlenül pontoznák a gyermeküket, aminek következtében kiesnek az ellátási rendszerből.

Ungár Péter közleményében emlékeztetett, hogy korábban ombudsmani eljárást kezdeményezett a pontozási rendszer visszásságainak kivizsgálására, valamint a minisztériumtól is kérte az otthongondozási díj előzetes hatás- vagy háttértanulmányainak kiadását. A minisztérium azonban ezt nemcsak megtagadta, hanem azt tíz évre titkosította is.

Kiemelt kép: 24.hu/Vadnai Szabolcs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik