Közélet

Elios-ügy: a minisztérium elismerte, hogy valóban lemondanak a pénzről

Ahogy korábban megírtuk, Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője kedden arról írt, hogy a magyar kormány kiveszi az Európai Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított közvilágítási projektek számláit.

Ez azt jelenti, hogy a kormány lemond az Elios-közbeszerzéseket érintő uniós finanszírozásról, vagyis azt a 13 milliárd forintos támogatást, amelyet az Európai Uniótól kértek a beruházásokhoz, magyar költségvetési forrásból kell fedezni.

A hvg.hu az üggyel kapcsolatban megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, Palkovicsék pedig közölték,

a gyakorlat szerint mindig túlvállalás történik, mert az Európai Bizottság minden országban mindig vitatja a projektek egy részét.

Tehát ahogy az Index is írja, ezzel elismerik, hogy tényleg nem adják le az Elios-számlákat, azaz valóban lemondanak a pénzről.

A minisztérium azt írta:

110 százalékát költöttük el a rendelkezésre álló keretnek, és mind a 100 százalék lehívásra került olyan projektekkel, ahol nem volt vita a kormány és a brüsszeli bizottság között.

Hangsúlyozták, hogy a rendőrség az ügyben nem állapított meg bűncselekményt, szerintük csak kampányeszköz, hogy újra előkerült az Elios ügye.

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
13 milliárdos büntetés lehet Orbán vejének üzletéből
Nem a miniszterelnöki család gyarapodását vizsgálta az unió csalás elleni hivatala, de Tiborcz István körül talált összeférhetetlenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik