Élet-Stílus

A Suzuki vezetése szerint nincs legitim szakszervezet

Az Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezete jogilag jelenleg nem létező szervezet, illetve szintén kétséges a Liga Szakszervezet Vas- és Fémipari Szövetsége suzukis csoportjának legitimitása, mivel a csoport bejegyzése nem bizonyított - közölte az Magyar Suzuki Rt. Üzemi Tanácsa (ÜT).

A Magyar Suzuki Rt. a törvényeket tisztelő és azokat betartó szervezetként egy jogilag még nem létező szervezet követeléseit nem tudja figyelembe venni, teljesíteni – áll a közleményben. Az ÜT közlése szerint kétséges a hivatalosan nem létező szakszervezet legfeljebb 70 fős taglétszáma is, ami a Magyar Suzuki Rt. 3 200 dolgozójának 2 százalékát teszi ki. A közlés szerint a tanács a vállalat vezetésétől megtudta, hogy nem ellenzik a szakszervezet működését, szükségesnek tartják azonban, hogy az jogilag rendezett, szakmai felkészültséggel rendelkező szervezet legyen.

Ilyen a vállalatnál működő Üzemi Tanács, amelynek több, a munkavállalók körülményeit javító intézkedést sikerült megvalósítania – olvasható az ÜT által írt közleményben. Hangsúlyozzák, hogy az ÜT léte nem zárja ki szakszervezet működésének lehetőségét a gyárban – utaltak a vállalat vezetése és a szakszervezetek közötti csütörtöki első hivatalos tárgyalásra, amelynek céljairól a vezetés tájékoztatta az ÜT-t.

A Magyar Suzuki Rt. minden dolgozójával az egyenlő elbánás elve alapján működik együtt – emlékeztet az ÜT Párma Zsolt szakszervezeti vezető elbocsátásának ügyére. A közlemény szerint elbocsátásához szakszervezeti feladatának köze nincs. A közlemény kiemeli, hogy a Magyar Suzuki Rt. szándéka egy mindenki számára megnyugtató megoldás kidolgozása, és a magas minőségi követelményeket támasztó munkavégzéshez megfelelő körülmények megteremtése. Csütörtökön tárgyalás kezdődött a Magyar Suzuki Rt. vezetése, és a dolgozókat képviselő Liga Vas- és Fémipari Szövetség között azzal a céllal, hogy az elmúlt hónapokban kialakult munkaügyi konfliktusokat felszámolják.

Sárközi István, a szakszervezet elnöke akkor arról tájékoztatott, hogy a munkaadó vitatja, van-e a Liga Vas- és Fémipari Szövetségnek kompetenciája a Suzukinál a dolgozókat képviselni, ezért a munkavállalói érdekképviselet átadta a helyi csoport megalakulását bizonyító jegyzőkönyvet. Sárközi elmondta azt is, hogy ugyan már megalakult egy új szakszervezet, az Esztergomi Gépkocsigyártók Független Szakszervezete, ám mivel azt a megyei bíróság még nem vette nyilvántartásba, ezért addig a Liga Vas- és Fémipari Szövetség látja el a munkások érdekképviseletét, amely a Munka törvénykönyve szerint szabályos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik