Közélet

Játékok és rendes vizes blokk nélkül, félelemben élnek a tornanádaskai speciális otthon lakói

Hivatali átfogó vizsgálat nyomán derült fény arra, hogy súlyos állapotok uralkodnak a Borsod megyei Tornanádaskán lévő speciális lakásotthonokban – erről Lápossy Attila, az Alapvető Jogok Biztosa hivatalának osztályvezetője beszélt az ECHO TV Jó reggelt című műsorának szerdai adásában.

Lápossy elmondta: Tornanádaskán négy lakásotthon van és egy lakásotthonban 8-10 gyermek él. Közlése szerint van, ahol egészen lepusztult, sivár körülmények uralkodnak.

Hiányoznak a kilincsek, nem megfelelőek a vizes blokkok, számos olyan hiányosság van, ami a minimális körülményeket sem tudja nyújtani a gyerekek számára

– tette hozzá.

A lakóotthonokban olyan gyerekek élnek, akiket általában azért emeltek ki a családjukból, mert valamilyen trauma, vagy bántalmazás érte őket. Az osztályvezető szerint a legszomorúbb, hogy nincsenek a gyerekeknek személyes tárgyaik, játékaik, olyan körülmények között nevelkednek, hogy nincs értelmes lehetőségük a szabadidő eltöltésére.

A gyerekek félnek

Hozzátette: ráadásul félnek a gyerekek Tornanádaskán, mert érik őket fizikai és verbális bántalmazások, csak nevelők felügyeletével tudnak a településen mozogni. Rossz a viszony a településen élőkkel, azért nem tudnak termelni zöldségeket, gyümölcsöket, mert a helyiek egyszerűen ellopják azokat, betörnek és fenyegetik a gyerekeket.

Ahol ilyen viszonyok uralkodnak, ott meg kell gondolni azt, hogy vagy az állapotokat kell megfelelő szintre emelni, vagy pedig meg kell szüntetni az ilyen típusú ellátást

– közölte Lápossy Attila.

Az alapjogi biztos vizsgálata kiterjedt a településen működő tagiskolára is. Az intézményben a dolgozók mintegy negyede hiányzik, tanárok, szaktanárok, vagy pedig olyanokat foglalkoztatnak, akiknek nincs meg a megfelelő képzettsége a gyermekek oktatásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik