Közélet

Még mindig Európa egyik legkorruptabb országa vagyunk

A Transparency International (TI) idén is kiadta a Korrupció Érzékelési Indexet, ami a közszektorban észlelhető korrupció mértéke és a kormányok korrupció elleni teljesítménye alapján értékeli és rangsorolja az országokat.

Az Index által ismertetett adatokból kiderül, tavalyhoz képest egy helyet javított Magyarország, azonban hazánk még mindig az EU egyik legkorruptabb országa. 

Magyarország 100-ból 46-pontot szerzett tavaly, ez az előző évhez képest egy pont javulás, így az ország a 27.-ről a 26. helyre jött fel, megelőzve Görögországot, azonban ez közel sem igazán nagy siker, hiszen a görögök három pontot rontottak a 2017-es eredményhez képest, így Magyarország Romániával, Görögországgal és Bulgáriával még mindig az Európai Uniói legkorruptabb országai közé tartozik.

Ha csak Közép- és Kelet Európa országait nézzük, még szomorúbb a helyzet, ugyanis az elmúlt hét évben hazánkon kívül csak Szlovénia rontott, a többiek mind javítottak. Amíg az észtek, a csehek és lettek jelentős javulást értek el, Magyarország 9 pontot rontott.

Az elmúlt tíz év során a legtöbb közpénzt 2017-ben költöttük el, a GDP több mint tíz százaléka ment el közbeszerzéseken, összesen 3629,9 milliárd forint.

2017-ben Szíjj László vállalkozásai pedig több közbeszerzést nyertek összesen, mint 2013-ban Garancsi István, Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és Simicska Lajos összesen.

Mészáros Lőrinc és Szíjj László pedig a közbeszerzések közel negyedét elvitte 2017-ben.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik