Közélet

Az orbáni fantomtól el kell jutni a fantompártig

Csizmadia Ervin szerint az ellenzéknek így lenne esélye az Orbán-rendszer ellen.

Az InfoRádióban Csizmadia Ervin ellenálló típusúnak nevezte az ellenzéket, amely az utcai politizálást, tiltakozást ideologikusan is vállalja. Az elmúlt 30 évben változtak az ellenzékiség típusai. A Fidesz ’98-ban a kormányváltásnál többet, a rendszerváltásnál kevesebbet, 2010-ben már rendszerváltást akart.

A 2010 utáni ellenzék ezen túllép, úgy véli, aktív ellenállás kell – mondta a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

A mai egy ellenálló típusú ellenzék. Feladja a parlamentáris demokráciáknak azt a hagyományos attitűdjét, hogy a politika a parlamentben csinálódik.

A rendszert akarják leváltani, ha a Fidesz kerülne újra ellenzékbe, ugyanígy lépne fel, ezért arra kell készülni, hogy

rendszerellenzéki ciklusok fogják egymást váltogatni. Amíg a Fidesz kormányon van, nehezen tudom elképzelni, hogy az ellenzék visszarendeződik egy szimpla kormányellenzéki pozícióba.

Az ellenzék, különösen a tavalyi év utolsó időszakában, nagyot változott. A pártok eljutottak például oda, hogy közösen állnak a nyilvánosság elé, ügyek mellé (pl. a túlóratörvény ellenzésével). A változásokkal az ellenzék jobb pozícióba került, ami híveinek is

újfajta reményt ad arra nézve, hogy az Orbán-kormány napjai lehet, hogy meg vannak számlálva.

Az ellenzéknek azonban az orbáni fantomtól el kell jutnia egy fantompárt létrehozásáig, amellyel lényegesebben nagyobb eséllyel vehetne részt a választásokon.

A Fidesz sikerének titka, hogy megváltoztak a demokráciával kapcsolatos elvárások, igény volt egy erősebb vezetőre, a Fidesz pedig valóban nagy párttá akart válni. Erre az ellenzéki pártok közül eddig nem látott törekvést, bár igaz, nehezebb dolguk is van.

Csizmadia Ervin: Miért olyan a Fidesz, amilyen?
A bal még arra is képtelen, hogy legalább a saját táborában egységesen elfogadott vezetőt találjon, a Jobbik puhul, a Fidesz állampárt, oligarchizálódik, viszont megújult. Nagykoalíciót követel politológus alanyunk, kinek a minap jelent meg kötete.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik