Közélet

Már Kónya Imre sem tudná egy asztalhoz ültetni Orbánt és Magyar Bálintot

Szerinte a rendszerváltásra mindenki büszke lehet. Hétfőn tartja alakuló ülését a 30 éve szabadon nevű rendezvénysorozat előkészítő bizottsága.

Ennek kapcsán a Magyar Időknek Kónya Imre, a testület tagja azt mondja, a rendszerváltozás több mint két évig,

az Ellenzéki Kerekasztal 1989. márciusi létrehozásától a szovjet csapatok 1991. júniusi teljes kivonásáig

tartott, de máig nincs méltó helye a nemzeti emlékezetben, negatív összességében a megítélése. A volt MDF-es belügyminiszter szerint a fiataloknak emlékük sincs róla, akiknek van, többnyire csalódtak, amire a politikusok még rá is játszottak. Abban bízik, hogy ezen a következő két évben az emlékbízottságnak sikerül változtatnia. Hosszan sorolja, ehhez mi minden kellene.

Nem szabad letagadni a rendszerváltoztatásban játszott pozitív szerepét senkinek sem, és jó lenne helyre tenni az elmúlt évtizedek politikai küzdelmei során felhalmozódott, különböző irányú torzításokat.

Szerinte a rendszerváltozás a magyar történelem olyan kiemelkedő pillanata, amire

mindenki büszke lehet, azok is, akik látszólag nem csináltak semmit, de elviselték, kibírták a változásokkal együtt járó mérhetetlen nehézségeket.

Hosszan méltatja Antall Józsefet, szerinte az emberek lelkéhez azok az események kerülnek közel, amelyeket egy személyhez lehet kötni, a rendszerváltozásnál ez pedig csak a néhai kormányfő lehet, aki

tragikusan korai halála miatt kimaradt az elmúlt 25 év méltatlan és kis­szerű, néha gyűlölködéssé fajult politikai csatározásaiból. Ráadásul azon kevesek közé tartozik, akiknek az életútjában egyetlen olyan momentum sincsen, amit szégyellni kellene.

Fotó: Szalay Zoltán / Fortepan

A rendszerváltozás kezdete megközelítés kérdése, ő az Ellenzéki Kerekasztalhoz köti, amelynek közvetlen előzménye a közös március 15-i demonstráció volt. Csengey Dénes jelképesen akkor  foglalta le a Magyar Televíziót, ami nem rokonítható sem az állami tévé 2006-os felgyújtásával, sem az ellenzék decemberi akciójával.

28 éve született, 1 évig élt – már alig emlékszünk rá
1989–ben ezen a napon alakult meg a legendás Ellenzéki Kerekasztal (EKA).

Az Ellenzéki Kerekasztal létrejöttének tizedik évfordulóján, 1999. március 22-én még sikerült egy asztalhoz ültetnie az egykori szereplőket. Orbán Viktortól kezdve Magyar Bálintig kivétel nélkül mindenki elment.

A közélet mai állapotában sajnos elképzelhetetlen egy ilyen találkozó.

Nem tudja, hogy a kormány kiket hívott meg az emlékbizottságba,  és azt sem, hogy a megbízatást elfogadta-e, de ő örült volna, ha Tölgyessy Péterrel, Kőszeg Ferenccel együtt dolgozhat, mert szerinte a rendszerváltoztató nemzedék maradandót alkotott.

Kiemelt kép: Soós Lajos / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik