Közélet

Börtönbe zártak egy alaszkai férfit, aki síró medvebocsokat gyilkolt meg az odújukban

A kicsiket azután ölte meg, hogy 18 éves fia lelőtte az alvó anyamedvét. Csak azt nem tudták, hogy egy vadfigyelő kamera felvette, mit műveltek.

Egy alaszkai bíróság három hónapig tartó börtönbüntetésre ítélt egy 41 éves férfit, és felfüggesztett börtönbüntetésre 18 éves fiát, mert megöltek egy odújában alvó anyamedvét, valamint két medvebocsát – jelentette a helyi sajtó.

A páros még tavaly áprilisban ölte meg a három állatot, majd megpróbálták azt titokban tartani. Alaszkában törvény tiltja, hogy bocsokat nevelő anyamedvéket lőjenek ki a vadászok.

A 41 éves Andrew Renner, és fia, Owen Renner 2018. április 14-én sível közelítette meg a medve odúját, az alaszkai Esther Island szigeten. Az alaszkai vadvédelmi hatóság közlése szerint Owen Renner két lövést adott le az alvó medvére, majd ezután apja megölte az anyjuk után síró két medvebocsot, a tetemeket pedig a hóba dobta.

Az anyamedvét kivonszolták az odúból, és ekkor vették észre, hogy az állaton egy nyomkövető nyakörv van, amit az alaszkai vadvédelmi hatóság rakott rá. Azt azonban már nem vették észre, hogy a hatóságok egy mozgásérzékelős kamerát is felszereltek, ami az odúra volt irányítva. És az felvette, hogy mit tettek.

A felvételen látni lehet, hogy Owen levette a nyakörvet az állatról, majd közölte apjával, hogy ezek után soha nem tudják majd hozzájuk kötni a medvék megölését. Ezután az anyamedvét feldarabolták, zsákokba rakták, majd elsíeltek a helyszínről.

Két nap múlva azonban visszatértek, magukhoz vették a nyomkeresőt, felszedték a töltényhüvelyeket, majd a bocsok maradványait zsákokba rakták és elmentek. Ezután megpróbálták elhitetni a hatóságokkal, hogy az anyamedvét máshol ölték meg, és nem is tudták, hogy bocsai vannak.

Az ügyet az alaszkai legfőbb ügyész helyettese vitte bíróság elé. Aaron Peterson közölte, azért kérték súlyos, letöltendő börtönbüntetés kiszabását, hogy példát statuáljanak. Ezzel akarják jelezni, hogy Alaszkában nem tolerálják a vadorzást.

A börtönbüntetés mellett Andrew Rennert 9000 dolláros, azaz nagyjából 2,5 millió forintos pénzbüntetésre ítélték, és elkoboztak tőle egy kisteherautót, egy hajót, valamint fegyvereket, síléceket és mobiltelefonokat. Vadászengedélyét pedig tíz évre bevonták.

Fia 30 napos, felfüggesztett börtönbüntetést kapott, kötelezték egy vadászati tanfolyam elvégzésére, engedélyét pedig két évre visszavonták.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó:iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik