Közélet

Miskolc fideszes polgármestere szerint „lufi a túlórabalhé”

A város cégeinél a 200-at sem éri el az egy főre eső túlóra.

„Lufi a túlórabalhé” címmel adott ki közleményt Miskolc fideszes polgármestere egy nappal azelőtt, hogy ellenzéki kezdeményezésre kedden rendkívüli közgyűlést tartanak a városban a túlóratörvény miatt.

Kriza Ákos szerint az ellenzéki pártok politikai akciója, hogy az önkormányzatokban rendkívüli közgyűléseket kezdeményeznek, hogy ne alkalmazzák a túlóratörvényt az önkormányzatoknál és a tulajdonukban lévő társaságoknál. A polgármester azt írja, az ülés előtt megvizsgáltatta, mennyire aktuális náluk a kérdés.

A közlemény szerint tavaly Miskolcon az önkormányzat gazdasági társaságainak 2924 munkavállalója közül mintegy 1770 volt érintett túlórával, egy főre átlagosan 105 óra jutott éves szinten, a legmagasabb egy főre eső túlóra pedig 193 óra volt. Kriza hozzáteszi, hogy túlóra-elszámolás jogcímen a munkavállalók tavaly mintegy 400 millió forintot vihettek haza.

A város önkormányzati cégeinél sem a munkaadók, sem a munkavállalók oldaláról nem merült fel igény a munkaszerződések módosítására, a túlórák növelése érdekében – áll a polgármester közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik