Közélet

Durvul a harc a miniszter és az MTA elnöke között

Palkovics László innovációja: megkerülte Lovász Lászlót, úgy intézkedett.

A 168 Óra akadémiai forrása szerint az innovációs miniszter a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének, elnökségének háta mögött rendelte magához január 17-re magához az akadémiai kutatóközpontok igazgatóit.

A hetilap szerint Palkovics László akciója törvénytelen, hiszen a meghívottakat Lovász László nevezte ki, munkáltatójuk az MTA, a velük kapcsolatos munkáltatói jogokat – törvényesen – az elnök  gyakorolja.

A névtelen informátor szerint Palkovics László szerepzavarban van,

úgy viselkedik, mintha ő lenne az Akadémia elnöke. Afféle töltött pisztolyként tartja a költségvetési pénzek visszatartásának fegyverét a kutatóintézeti igazgatók fejéhez, s ezzel presszionálja őket az általa előidézett helyzet elfogadására, továbbá az MTA decemberi közgyűlési határozatának elárulására.

Korábban az MTA legfőbb döntéshozó testülete feltétlen támogatásáról biztosította Lovász László elnököt, és arra kérte Palkovicsot, hogy az akadémiai kutatóhálózat 2019. első negyedévi költségvetését maradéktalanul bocsássa az MTA rendelkezésére.

A 168 Óra cikkének megjelenése után a minisztérium tudatta, alapvető feladatának tartja, hogy a feladat- és hatáskörébe tartozó területeken működő intézményeknek naprakész és hiteles tájékoztatást adjon. A tárca ennek érdekében rendszeresen hív meg konzultációra különböző szakmai, ágazati, érdekképviseleti szervezeteket. A kutatóintézeteknek szervezett egyeztető fórum is csak ezt a célt szolgálja, a meginvitáltak természetesen szabadon dönthetnek arról, elfogadják-e a meghívást.

Nincs ebben semmi törvénytelen, semmi rendkívüli, ahogy az érintettek megkérdezése nélküli álhírgyártás is megszokott gyakorlat már az ellenzéki sajtó részéről.

Kiemelt fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik