Közélet
Óbarok, 2018. december 7.
Mészáros Lõrinc, az Autohof Óbarok kamionos pihenõhely tulajdonosa beszédet mond a létesítmény átadó ünnepségén az M1-es autópálya óbaroki lehajtója közelében 2018. december 7-én. A pihenõhelyen 124 kamionnak és 11 lakókocsinak tudnak helyet biztosítani. Ezen kívül 11 hûtõkamionnak és 4 túlméretes szerelvénynek.
MTI/Bodnár Boglárka

Mészáros Lőrinc is ott volt, nem lehetett fotózni a diplomaosztón

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2019. 01. 11. 12:16

Rendőrrel fenyegették az egyik hallgató testvérét a debreceni jogi karon.

Pénteken délelőtt tartottak diplomaosztó ünnepséget a debreceni egyetem jogi karán, itt szerette volna lefotózni a 444 egyik olvasója testvérét, amikor átveszi az oklevelet. Csakhogy a férfi szerint az egyetem biztonsági őrei közölték vele, hogy nem lehet fotózni, és kivezették, azzal fenyegetve, hogy rendőrt hívnak, ha nem működik együtt.

Az ünnepségen Mészáros Lőrinc is részt vett, a közönség soraiban, a többi hozzátartozó közt foglalt helyet. A kivezetett férfi úgy véli, azért nem lehetett fotózni, mert az Mészárost zavarta volna.

A portál megkereste a kar dékáni hivatalát, de nem kaptak választ arra, hogy minden diplomaosztón tilos-e fotózni, vagy csak a különleges vendégre voltak tekintettel. Azt sem árulták el, hogy az egyetem melyik vezetője adhatna felvilágosítást erről. Éppen az is elképzelhető, hogy azért nem teszik lehetővé az egyéni fotózást, mert a debreceni diplomaosztókon hivatásos fotós van jelen, akitől darabonként 500-900 forintért rendelhetik meg a képeket a hallgatók, de azt sem óhajtotta közölni az intézmény, hogy van-e efféle kizárólagosság.

Frissítés:

A Debreceni Egyetem közleményt küldött lapunknak a diplomaosztó kapcsán, melyet szó szerint idézünk:

A Debreceni Egyetem területén és rendezvényein az érvényben lévő intézményi Tájékoztatási Rend szerint forgatási/fotózási engedély birtokában bárki készíthet felvételeket. Az engedélyt az intézmény Sajtóirodájában tudják kérvényezni az újságírók, illetve a fotósok, operatőrök személyesen és elektronikusan. http://hirek.unideb.hu/hu/fotozasi-es-forgatasi-engedely-regisztracios-adatlap

Az egyetemi Főépület Díszudvarában rendezett intézményi diplomaosztókon is bárki szabadon készíthet felvételeket, de engedély hiányában csupán a nem elzárt területekről, tehát például az emeletről. Az elzárt területekre való bejutás – az ünnepségek rendjének biztosítása érdekében – csak a fotózási/forgatási engedély birtokában lehetséges.

A Debreceni Egyetem diplomaosztóit a hirek.unideb.hu évek óta élőben közvetíti, az intézmény által elkészített fotós és videós tartalmak az egyetem youtube csatornáján és a hirek.unideb.hu weboldal médiatárában elérhetőek a diplomaosztót követő első munkanapon.

A fentiek szerint kialakított rend a Debreceni Egyetem mind a 14 karának diplomaosztóira érvényes, a Tájékoztatási Rend 2017-es Szenátusi jóváhagyása óta. Az intézmény területén minden személyre ugyanazok a szabályok vonatkoznak.

Az egyes sajtóhírekben idézett panaszost engedély hiányában csak az elzárt területre nem tudták beengedni a biztonsági őrök a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának pénteken 10 órakor kezdődött diplomaosztóján és kérték, hogy onnan távozzon. Máshonnan végigkísérhette az eseményt és fotózhatott is. Számára a Debreceni Egyetem Sajtóirodájának munkatársa a helyszínen felajánlotta a regisztráció lehetőségét.

(Illusztráció: MTI / Molnár Boglárka)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.