Közélet

Péterfy Gergely: Fejétől bűzlik

Az irodalom tényleg visszavág. Az író felküld egy buszsofőrt a Budai Várba, hogy „néhány bűzlő fejet a 300 forintos krumplifőzelékbe nyomjon”.

Az író elmeséli, hogyan szállította le a buszról gimnáziumba igyekvő lányát reggel 7-kor mínusz 7 fokban egy sofőr, aki nem akart jegyet adni.

Mint minden hétköznap reggel, elvitte a lányát Kisorosziból kocsival Tahitótfaluba, a buszmegállóhoz.

Itt szokott átszállni a 7.10-es buszra, amivel aztán elmegy Szentendrére a gimnáziumba. Ezzel egy órát spórol, ha gyalog el kéne mennie a kisoroszi révig, majd átrévezve a Dunán szállna fel Szentgyörgypusztán a buszra, 6 órakor kellene indulnia.

Kedden reggel is követték a protokollt. Mivel mínusz 7 fok volt odakint, az autóban vártak a buszra.

A busz feltűnt a hátunk mögött a kanyarban, a lányom kiszállt, és persze ekkor jutott eszébe, hogy ma még meg kell vegyen ezt meg azt, meg be kell fizessen valamit, de nincs nála annyi pénz.

Az író egy tízezrest adott, majd vissza akart fordulni Kisoroszi felé.  Elment a busz, még integetett is neki, azt hitte a lányának, de akkor megcsördült a telefon.

A lányom hívott, hogy leszállította a buszvezető, itt áll a buszmegállóban, vissza tudok-e jönni érte. Mondtam, hogy még itt állok a kereszteződésben, fusson oda. Aztán a kocsiban mesélte el, hogy mi történt.

Tízezressel akart fizetni, mire a sofőr közölte, nem tud visszaadni. Erre a lány mondta, nem gond, van aprója, csak a tárcáját kell megkeresnie. Turkálni kezdett a táskája alján, a buszvezető közölte, erre neki nincs ideje, szálljon le.

A gyerek győzködte, hogy mindjárt meglesz a tárca, nyugodtan induljanak el, de a sofőr már ordított, az utasok közül pedig senki nem kelt a lány védelmére, ő pedig megadta magát a túlerőnek, leszállt. 

Péterfy Gergely a buszt a leányfalusi strandnál utolérte és meg is kérdezte a sofőrt, csakugyan azt tette-e, amit tett.

Mindezt videóra vette, közzétette. (Posztjában megtekinthető.) Az író kikockázta az arcát,

a kedves olvasó nem látja a pökhendi arckifejezést, de az arrogáns stílus semmit sem vesztett élvezeti értékéből.

Az író feljegyezte a járat számát, rendszámát, majd felhívta olvasói figyelmét, hogy szerinte nem a buszsofőr a hibás. Noha az arcátlan és vérlázító aljasságot ő követte el,

az Orbán-rezsimben ez az általánosan elfogadott viselkedésmód. Akinek csak egy mogyorónyi hatalma van, arra használja, hogy visszaéljen vele.

Ő csak túlórázik, alulfizetett, frusztrált, és ezért ott áll bosszút a világon, ahol megteheti. Egy diáklányon, akinél nem kell attól tartania, hogy ki mer állni a jogaiért. Üzenem ennek a derék embernek, hogy ha frusztrált és elégedetlen, töltse ki azokon a haragját, akik miatt nyomorult az élete. Fejétől bűzlik a hal: menjen fel a Budai Várba és nyomjon bele néhány bűzlő fejet a 300 forintos krumplifőzelékbe – garantálom, hogy utána jobban fogja érezni magát.

Kiemelt fotó: 24.hu/ Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik