Közélet

Orbánnak új terve van a Sorsok Házával

Ahogy arról a 24.hu-n is beszámoltunk, Orbán Viktor magyar és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is részt vett az új brazil elnök beiktatásán. Orbán és izraeli kollégája különmegbeszélést is folytattak, amelyről most kiderült egy-két részlet is.

A Times of Israel izraeli kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a magyar miniszterelnök ígéretett tett arra, hogy kidolgoznak „egy új tervet” a budapesti Sorsok Háza holokausztmúzeumhoz.

A Schmidt Mária vezette múzeum a kritikusai szerint torzítaná a múltat és minimalizálni akarja a zsidók deportálása során aktív magyarok szerepét. Az izraeli külügy fel is figyelt erre és szerette volna figyelemmel követni az emlékközpont kialakításának folyamatát.

A lap emlékeztet, hogy decemberben a magyar kormány már egyeztetett az ügyben Benjamin Netanjahu munkatársával, de az izraeli külügyet meg sem hívták a találkozóra.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jair Bolsonaro beiktatási ünnepségén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik