Közélet

Félremagyarázás, hogy nem kell a jogosítványhoz elsősegélyvizsga

Szombaton írtunk arról a napi.hu alapján, hogy a jogosítvány megszerzéséhez december 29-től nem kell az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Az Index felhívta a Magyar Vöröskeresztet, akik a vizsgáztatást végzik. A szervezet szóvivője, Csali Annamária azt mondta a lapnak, hogy őket is meglepetésként érte a szombaton felröppent hír, ezért keresték az illetékes kormányszervet az ügyben.

A Magyar Vöröskereszt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól azt a tájékoztatást kapta, hogy az információ a rendelet félremagyarázásán alapszik, és vasárnap kiadnak egy közleményt, amelyben részletesen tisztázzák, miről van szó.

Az Index azt írja, az lehet a magyarázat, hogy a vizsgázás és a jogosítvány igénylése külön van szabályozva, és most csak a forgalmi vizsgára vonatkozó részen változtattak. Valószínűleg annyi az újdonság, hogy

a vizsgaigazolás kiadásának nem lesz feltétele az elsősegélyvizsga teljesítése.

Minisztérium: kell a vizsga

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium meg is küldte a közleményét:

A félreértésen alapuló sajtóhírekkel szemben a vezetői engedély megszerzéséhez a jövőben is el kell sajátítani az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket. A Magyar Közlönyben megjelent módosítás a jogszabályok közti összhang megteremtését szolgáló technikai jellegű pontosítást tartalmaz. A vezetői engedély kiadásához más kormányrendelet (a tavaly decemberben módosított, a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.).as) változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását.

A jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak. Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain.

Az előírások ésszerűsítésével jelentősen csökkenek az állampolgárok adminisztratív terhei. A jövőben a vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik