Közélet
Budapest, 2018. december 14.
Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselõje beszédet mond az Országház elõtti Kossuth Lajos téren tartott kormányellenes tüntetésen 2018. december 14-én.
MTI/Mónus Márton

Hosszú távú polgári ellenállás jöhet

24.hu
24.hu

2018. 12. 15. 14:15

A Párbeszéd arról értesült, hogy a Fideszhez köthető szélsőjobboldali provokátorok zavarhatják meg a vasárnapi tüntetést.

A rabszolgatörvény életbe lépésének megakadályozása érdekében karácsonyig kitartó országos demonstrációkról és hosszú távú polgári ellenállásról egyeztet az ellenzék, a szakszervezetek és az eddigi tüntetések szervezői – közölte Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján.

Tordai Bence elmondta: jelenleg is egyeztetnek arról, hogyan lehet még hatékonyabb, még békésebb és még több embert megmozgató tüntetéseket, illetve útlezárásokat, blokádokat szervezni a következő napokra nemcsak  Budapesten, hanem szerte az országban. Karácsonyig ez kitart – tette hozzá a képviselő, aki szerint a következő hét feladata lesz megszervezni és felépíteni a formai kereteit annak a hosszú távú polgári ellenállásnak, amely meg fogja akadályozni a rabszolgatörvény életbe lépését, és vissza fogja szorítani a Fidesz túlhatalmát.

Közlése szerint a Párbeszéd az utcai ellenállás és a polgári engedetlenség folyamatának előrelendítése érdekében egy hárompontos csomagot javasol: a munkáltatóktól azt kérik, álljanak ki a dolgozóik mellett és nyilatkozatban, közleményben vállaljanak kötelezettséget arra, hogy nem fogják bevezetni a 400 órás kötelező túlmunkát.

Emellett a Párbeszéd azt követeli Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy a tüntetéseket biztosító rendőrök még idén karácsony előtt kapják meg a túlóráért járó javadalmazásukat.

Hangsúlyozta: a belügyminisztertől továbbá azt is elvárják, hogy tartsa fenn a békét a tüntetéseken, utasítsa az eljáró rendőröket arra, hogy ne használjanak feleslegesen könnygázt, és akadályozzák meg a provokátorok fellépését.

Tordai Bence szerint ugyanis olyan értesülések jutottak el a Párbeszédhez, miszerint Fideszhez köthető szélsőjobboldali figurák jelennek meg a vasárnapi tüntetésen és próbálnak meg feszültséget és a botrányt kelteni.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt napok tüntetéseit mennyire tartja békésnek, Tordai Bence úgy válaszolt: a Párbeszéd minden alkalommal azt kérte, hogy az emberek vigyázzanak egymás testi épségére. A politikus a tüntetéseken zajló vandál, agresszív viselkedésre vonatkozó több kérdésre válaszolva megerősítette: nem ért egyet azzal, ha a tüntetők rendőröket dobálnak. Ugyanakkor hozzátette: elfogadható kis tusakodás a rendőrökkel, amire a rendőrök is azt mondják, hogy még „vonalon belül van”, de csak addig, amíg személyi sérülés nem történik.

Jelezte: szerdán a Fidesz székházánál tartott tüntetésen ő maga kétszer is felszólalt annak érdekében, hogy a tüntetők ne bántsák a rendőröket, illetve vonuljanak tovább. Szintén kérdésre válaszolva közölte: nem értett egyet azzal, hogy Fekete-Győr András, a Momentum elnöke füstgránátot dobott a rendőrökre, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy egy nem ártalmas, semmilyen veszélyt nem hordozó eszközről van szó, amitől senkinek nem esik bántódása.

Arra a kérdésre, hogy miért lehetnek külföldi, több esetben CEU-n végzett diákok a tüntetők között, Tordai Bence azt válaszolta: a demonstrációk nemcsak a túlóratörvényről szólnak, hanem az egész rezsimmel mennek szembe, a CEU bezárása miatt pedig érthető, hogy itt élő CEU-s diákok vagy volt diákok is dühösek. (MTI, fotó: MTI / Mónus Márton)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.