Közélet

Orbán Ráhel több mint 20 milliós, full extrás BMW-ből szállt ki

A szeptemberben megrendezett kötcsei polgári piknik előtt két héttel vették át a kulcsait annak a metálkék fényezésű BMW X3-as típusú luxusautónak, amivel a miniszterelnök nagyobbik lánya, Orbán Ráhel és családja a Somogy megyei kormánypárti rendezvényre érkezett (amint az nyitóképünkön látható) – tudta meg a 24.hu.

A nagy értékű járművet Orbán Ráhel férjének, Tiborcz Istvánnak a cége, az ingatlanforgalmazással foglalkozó BDPST Zrt. lízingeli a Merkantil Banktól. A társaság tavaly 4,1 milliárd forintnyi adózott nyereséget ért el, 2015-ös alapítása óta pedig számos nagy értékű ingatlant gyűjtött be. Ezek közt van mások mellett:

Bár azt nem sikerült kideríteni, hogy pontosan mennyi volt az autó vételára, a nyilvános adatbázisok alapján annyi bizonyos, hogy a BDPST Zrt.-nek a futamidő végéig 22,5 millió forintot kell megfizetnie a Merkantil Banknak. A pénzintézet honlapjáról pedig az is kiderül, hogy pénzügyi lízing esetén a minimálisan megfizetendő önrész aránya 20 százalék.

Ez alapján kiszámítható, hogy a BMW ára – ha nem kaptak kedvezményt – meghaladta a 28 millió forintot.

A szóban forgó 6 hengeres, 260 lóerős, automata sportváltós BMW X3 (Xdrive 30D) típusú autónak az alapára egyébként 17 millió forint körül van, ám a különböző extrákkal fel lehet tornázni az árat.

A lízingszerződés további érdekessége, hogy a Merkantil Bank a honlapján azt is kiköti, hogy legfeljebb 96 hónapos futamidő mellett nyújt lízinget gazdasági társaságok részére. Ez pedig azt jelenti, hogy 96 hónapon – 8 éven – át csaknem 235 ezer forintot kell fizetnie havonta Tiborcz István cégének, hogy kiegyenlítse a tartozást. Tehát Orbán Viktor kormányfő vejének cége egyetlen autóért biztosan többet fizet ki havonta, mint a magyar átlagfizetés.

A BDPST Zrt. összesen 8 autót lízingel főként az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt.-től., mindegyikre idén kötöttek szerződést. Több KIA márkájú autó mellett december elején egy Fiat 500-asra is szerződést kötöttek.

Emlékezetes, a szeptemberi kötcsei pikniken Orbán Ráhel azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy legalább 12 millió forintot érő órát viselt a karján. A miniszterelnök lányának csuklóján egy Audemars Piguet Royal Oak óra volt, amelynek piaci ára 12-14 millió forint között van. Ugyanilyen órát hord egyébként a világ legjobb kosárlabdázója, LeBron James is. Nemrég pedig egy majd’ félmillió forintos táskával a hátán fényképezték le Bécsben a kormányfő lányát.

A közelmúltban Kósa Lajos milliomos édesanyjának sertéstenyésztéssel foglalkozó cégéről írtuk meg, hogy két BMW 530-as autót lízingel, továbbá egy BMW motort, épp ugyanolyan típusút, mint amivel fia a Fidesz 2017. szeptemberi kihelyezett frakcióülésén jelent meg Velencén. Kósa Lajos akkor azt mondta, semmi köze az édesanyja cége által lízingelt járművekhez.

Kósa Lajos 82 éves anyjának sertéstenyésztő cége luxus BMW-ket lízingel
Két autó mellett épp egy olyan motort, mint amilyennel a politikust is lekapták korábban.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik