Közélet

Huszonhárman fagytak halálra szeptember óta

A Magyar Szociális Fórum szerint hatósági módszerekkel nem lehet felszámolni a hajléktalanságot.

Szeptember óta huszonhárman váltak a fagyhalál áldozataivá Magyarországon – közölte Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum alapító-szervezője hétfői sajtótájékoztatóján. Tizenöten a fűtetlen otthonukban haltak meg, nyolcan a szabad ég alatt – mondta.

A sajtótájékoztató apropóját az adta, hogy hétfőn ünneplik az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának hetvenedik évfordulóját. Eszerint mindenkinek joga van az élethez, a szabadsághoz, a személyes biztonsághoz, az Alaptörvény szerint pedig az emberi méltósághoz is. Simó kijelentette: hatósági módszerekkel, adminisztratív intézkedésekkel nem lehet felszámolni a hajléktalanságot és megszüntetni a szegénységet – a megoldást a kilakoltatások megszüntetése, a lakhatási jog törvénybe iktatása, szociális lakásépítés, a lakhatási költségeket is magában foglaló megélhetés biztosítása, a családegyesítés és a szociális rehabilitáció jelentik.

Udvardy Gábor diplomás hajléktalan ismertette a „Mit akarnak a hajléktalanok?” című dokumentumot, aminek része, hogy a hajléktalanszállókon nagyobb tisztaságra van szükség, meg kell szüntetni a csótányokat, poloskát, rühöt és tetűt. Több személyes tér kell, és olyan körülmények, hogy a hajnalban induló és dolgozó hajléktalanok is kialhassák magukat. A szociális munkásoknak törekedniük kell, hogy azonos életstílusú embereket válogassanak egy közös helyiségbe, a lezárt szociális lakásokat pedig meg kell nyitni a hajléktalanok előtt. A családi csőd intézményét fel kell cserélni a személyes csőd intézményére, ami azt jelenti, hogy az adós hét év után szabadulhat a hitelező követelésétől – szerepel a dokumentumban, amiben az „értelmetlen hajléktalanüldözésről szóló törvény” visszavonását is kérik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik