Belföld

A hajléktalan-törvény dacára hárman fagytak meg

Velük együtt eddig már heten szenvedtek fagyhalált a szeptember végi hideg éjszakák óta.

Még kedden, az újabb hidegfront érkezése előtt közölte a Magyar Szociális Fórum (MSZF), hogy hárman szenvedtek kihűléses halált október 15-e óta, amikor életbe lépett a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó törvény. Velük együtt heten szenvedtek fagyhalált a szeptember végi hideg éjszakák óta.

Ez arra enged következtetni, hogy a törvény nem váltotta valóra a hozzá fűzött reményeket. A hajléktalanságot nem lehet tiltással megoldani, a szegénységet nem lehet rendőri eszközökkel felszámolni – közölte az emberjogi szervezet, amelynek javaslataival a kormány nem foglalkozik.

A Magyar Szociális Fórum alapítója, Simó Endre aláírta a petíciót, amelyben ügyvédek tiltakoznak a „hajléktalanság kriminalizálása ellen”, amely szemlélelet a tudományos kutatások már évtizedekkel ezelőtt meghaladtak.

Magyarországon is évtizedek óta vannak szakemberek, akik megfelelő támogatás és megbecsülés mellett nagyon hatékonyan tudnak segíteni a bajbajutottakon. Ha hagyják őket dolgozni.

Közel 150 társadalomkutató tiltakozik a hajléktalanság kriminalizációja ellen
Többek közt átfogó bérlakásprogramot, a társadalmi egyenlőtlenségeket igazságosabb módon kezelő lakáspolitikát követelnek.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik