Közélet

Merkel-kritikus politikus lett a CDU főtitkára

A volt elnök, Angela Merkel kancellár politikájának bírálójaként ismert Paul Ziemiak lett a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új főtitkára.

A tisztújító hamburgi kongresszuson a CDU konzervatív irányzatához sorolt politikust alacsonynak számító, 62,8 százalékos támogatottsággal választották meg a tisztségre.

Az új elnök, Annegret Kramp-Karrenbauer javasolta őt főtitkárnak, hangsúlyozva: részvétele a CDU megújításában azt is jelezné, hogy nincs megosztottság a pártban.

Paul Ziemiak a szavazás előtt sürgette, hogy a CDU legyen a jogállamiság pártja. Arról is beszélt, hogy következetesen el kell távolítani az országból a terrorveszélyes külföldieket.

Ziemiak 33 éves, ő a CDU legfiatalabb főtitkára, eddig a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös ifjúsági szervezetének vezetője volt.

A lengyelországi Szczecinben született, hároméves volt, amikor családja bevándorolt Németországba, németül az új hazájában tanult meg. Az utóbbi években leginkább a szövetségi kormány menekültügyi politikájának bírálójaként hívta fel magára a figyelmet. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik