Közélet

Nézőpont: Hárommillióan állhatnak Orbán mögött

Mélyrepülésben a Jobbik, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt leelőzte az LMP-t.

A Nézőpont Intézet friss, a Magyar Időknek készített felmérése szerint továbbra is a teljes felnőtt magyar népesség 38 százaléka szimpatizál a Fidesz–KDNP-vel, ez az adat körülbelül hárommillió kormánypárti választót feltételez.

A Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül 10 százalékról 9 százalékra csökkent az elmúlt hónapban. Az MSZP és a Párbeszéd koalíciója 5-ről 6 százalékra növelte táborát. A DK 4 százalékos maradt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egy százalékponttal növekedve, már 3 százalékon áll. Az LMP-nek és a Momentumnak változatlanul 2-2 százaléknyi szimpatizánsa van.

Szárnyal a Fidesz és a Kétfarkú Kutyapárt
Az MSZP és a DK éppen bejutna a parlamentbe, az LMP a küszöb alá került.

A Fidesz–KDNP tábora aktivizálódott az elmúlt egy hónapban, a választási részvételüket biztosra ígérők körében 51-ről 53 százalékra nőtt arányuk, ami a választások óta ez 6 százalékpontos emelkedést jelent. A Jobbik fordított utat járt be, támogatottsága októberről novemberre 17-ről 15 százalékra csökkent. Ez 4 százalékpontos esés az áprilisi választás óta, miközben a Mi Hazánk 2 százalékra növelte szavazói arányát. Az MSZP-P megtartotta múlt havi, 10 százalékos táborát, a DK 1 százalékpontot veszítve ezúttal 7 százalékot kapna. Továbbra is egyaránt 4-4 százalékon áll az LMP, a Kutyapárt és a Momentum, 1 százalék pedig egyéb pártokra szavazna.

A Fidesz-KDNP támogatottsága azokban a társadalmi csoportokban nőtt, amelyekben a Jobbiké csökkent. A férfiak körében utóbbi 3 százalékponttal esett vissza, a kormánypártok ugyanennyivel tudták növelni támogatottságukat. A megyeszékhelyeken a Jobbik tábora 4 százalékponttal lett kisebb októberről novemberre, a Fidesz-KDNP ebben a csoportban viszont 5 százalékponttal bővült. A legdrámaibb, 6 százalékpontos visszaesést a Jobbik a hagyományos célcsoportjának számító 18-29 évesek körében szenvedte el, a kormánypártok ebben a korcsoportban 4 százalékponttal növekedtek.

Ha most vasárnap tartanák az európai parlamenti választásokat, akkor a mért adatok alapján a Fidesz–KDNP a jelenlegi 12 helyett 14 képviselőt küldhetne az EP-be, míg a Jobbik 4, az MSZP–Párbeszéd 2, a Demokratikus Koalíció 1 mandátumhoz jutna.

A Fidesz után holtverseny az MSZP és a Jobbik közt
A Fidesz tábora a legnagyobb, a DK-é a legeltökéltebb.

Kiemelt fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik