Belföld

A Fidesz után holtverseny az MSZP és a Jobbik közt

A Fidesz tábora a legnagyobb, a DK-é a legeltökéltebb.

A ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint nem mozdult a Fidesz támogatottsága, a múlt havival azonos, 36 százalékos a kormánypárt híveinek aránya.

Az MSZP tábora nem változott hónapok óta. Most is 7 százalékos, mégis a pártrangsor harmadik helyére került, holtversenyben a Jobbik mellé, amely szimpatizánsainak aránya a múlt havi 8-ról 7 százalékra csökkent.

A Demokratikus Koalíció megtartotta az előző hónapban elért 5 százalékos táborát. Az LMP-nek, a Kétfarkú Kutyapártnak, a Momentumnak novemberben 3-3 százaléka van, október óta mindegyikük javított 1-1 százalékpontot.

A Párbeszéd a választások óta 1 százalékon áll, a Mi Hazánk Mozgalomnak pedig a megalakulását követően minden hónapban ekkora volt a támogatottsága.

A párt nélküliek aránya egy kicsivel csökkent, most 33 százalék.

A biztos pártválasztók körében is jelentős a Fidesz előnye, jelenleg 55 százalékos a tábora. A Jobbik és az MSZP ebben a csoportban is közel egyforma, 12 illetve 11 százalékosak.

 

A DK az aktív pártválasztói csoporton belül 8 százalékot ért el, és a bejutási küszöbértékre, 5 százalékra ért a Momentum is. A biztos szavazói körben azonos szinten, 3-3 százalékon áll az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt, a Párbeszédnek és a Mi Hazánk Mozgalomnak pedig 1-1 százaléka van.

A ZRI Závecz Research Intézet emlékeztet rá, hogy a pártok támogatóit részvételi aktivitásuk és más, kötődésüket jelző mutatók alapján három csoportba lehet sorolni, választói magra, gyűrűre és perifériára.

A Fidesz 2,9 millió fős táborán belül hattizednyien erősen elkötelezett, aktív támogatók, azaz a kormánypárt szavazói magja 1,7 milliós, a kicsit gyengébben kötődő gyűrűhöz 900 ezren tartoznak, míg a lazán kapcsolódó periféria 300 ezres.

Az egyes szavazói csoportok arányai a Jobbik és az MSZP estében is hasonlóak, mint a Fidesznél, a számosságok viszont értelemszerűen jóval alacsonyabbak. Mindkét pártra igaz, hogy a legszorosabban kapcsolódó támogatók nagyjából 350 ezren vannak, a következő, mérsékeltebben kötődő réteg körülbelül 150 ezer fős, míg a külső szavazói körben nagyjából 50 ezren találhatók.

A közelmúltban végzett kutatások jelezték, hogy Fidesz és az MSZP magjához tartozó szavazók szinte kimozdíthatatlanok, a három legutóbbi választáson voksukkal bizonyították elkötelezettségüket, a 60 év felettiek ennél még többször is. A Jobbikhoz erősen kötődő szavazóknak nincs ilyen hosszú múltja, java részük (kétharmaduk) a 2018-as választáson szavazott oda először. A párt 2010-es, 2014-es szavazóinak túlnyomó többsége ma már a bizonytalanok között van, kisebb hányaduk a Fideszhez pártolt. A mostani Jobbiknak tehát viszonylag frissen csatlakozott és fiatal-középkorú szavazói vannak – átlagéletkoruk 38 év.

A DK-nak van a legeltökéltebb szavazótábora. A 400 ezres támogatói kör kétharmada, több mint 250 ezer fő jelenti a párt kemény magját. További 120-130 ezren tartoznak a szavazói gyűrűhöz, míg lazán kötődők szinte alig vannak, talán 20-30 ezren.

A kisebb pártok táborának szerkezete a fenti módon – statisztikai okok miatt – nem rajzolható meg. A Momentumról és a Kétfarkú Kutyapártról annyi elmondható, hogy a parlamenti választásokat követően 2-3 százalékon stabilizálódtak, támogatóik átlagos vagy annál néha nagyobb aktivitási szinttel rendelkeznek. Az LMP-tábor valamelyest csökkent az elmúlt hónapokban, de ennél is nagyobb problémát jelentett számukra, hogy meglévő szavazóik eltökéltsége is csökkent.

Kiemelt fotó: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik