Közélet

Amerikai nagykövet: Kudarc a CEU költözése

David Cornstein első budapesti útja nagykövetként rögtön a CEU-ra vezetett, és hónapokon át azt hangoztatta, hogy az amerikai kormánynak elsődleges fontosságú, hogy az egyetem Budapesten maradjon.

Miután a CEU hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy Bécsbe költözik, Cornstein az RTL Híradónak azt mondta:

nagyon szomorú vagyok.

Mint mondta, nagyon hosszú időn keresztül dolgozott azon, hogy létrejöjjön a megállapodás a magyar kormány és a CEU között. Kudarcnak tartja az egyetem költözését, szerinte bizalomra ad okot, hogy valami itt marad az egyetemből.

A nagykövet közölte, hogy miután a CEU bejelentette a december 1-i költözésre vonatkozó határidőt, Orbán Viktor nem fogadta őt személyesen, csak a meghatalmazottjaival beszélt.

Higgye el nekem, a miniszterelnök tudta, hogy mit gondolok

– jegyezte meg Cornstein, aki úgy látja, hogy „az Orbán Viktor és Soros György közötti szembenállás miatt nem volt esély a megállapodásra”.  Úgy véli, a kormány és az egyetem is hibás abban, hogy nem jött létre a megállapodás.

A nagykövet a Klubrádiónak is beszélt a CEU-ügyről, ekkor azt mondta,

nem az volt a CEU körüli konfliktus lényege, hogy az intézmény megfelelt-e a magyar törvényi elősírásoknak vagy nem – erre a kérdésre CEU és a magyar kormány ellenkező választ adott.

Cornstein szerint a vita két nagyon nagy hatalmú ember küzdelméről szólt, akik soha semmiben nem fognak egyetérteni. A nagykövet úgy véli, ez nem a tan-, vagy akadémiai szabadság kérdése, és nincs szó törvénytelenségről sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik