Közélet

Évente 10 ezer gyerek megy a lecsóba a tankötelezettség korhatárának leszállítása miatt

Kemény kritikát fogalmazott meg Pokorni Zoltán, egykori oktatási miniszter, jelenleg a főváros 12. kerületének polgármestere az oktatás átalakításáról.

A tankötelezettség korhatárának 16 évre csökkentése valóban helytelen lépés volt. Joggal és okkal lehet szidni azt a kormányt, amelyik ezt megtette – mondta Pokorni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) alapításának 30. évfordulója alkalmából szervezett kerekasztal-beszélgetésen a Népszava tudósítása szerint. Nemcsak a mostani kormányt ostorozta a fideszes politikus, hanem a korábbiakat is, mondván, azok sem tettek semmit azért, hogy például a szakképző iskolákon segítsenek.

A pedagógusok jelentős része örömmel fogadta a tankötelezettségi korhatár leszállítását, mert így nem kell még két évig bajlódniuk a „problémás” gyerekekkel. Most látjuk, micsoda ára van: évente tízezer gyerek megy a lecsóba. Évente tízezerrel növeljük a majdani munkanélküliek és közmunkások táborát

– fogalmazott.

Radó Péter oktatáskutató szerint ma az oktatást gonosz emberek irányítják, abban az értelemben, hogy ugyan talán saját maguk azt hiszik, jót cselekszenek, valójában az intézkedések negatív következményeit előre lehet látni, meg azt, hogy a mai oktatási rendszer napi szinten okoz károkat a gyerekeknek.

Pokorni szerint nem gonosz a kormány, csak másban hisz, mint az elődei. Horn Gábor, egykori SZDSZ-es politikus szerint a kormány a maga képére akarja formálni a társadalmat, ez nem gonoszság, hanem etikátlan tett, mert erre nem adtak neki felhatalmazást.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Czimbal Gyula

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik