Közélet

Az EP felszólította Magyarországot Gruevszki kiadására

A menedékjog megadását a macedónok belügyeibe való beavatkozásnak tekintik.

Az Európai Parlament szerint a magyar hatóságok beavatkoztak Macedónia belügyeibe azzal, hogy menedéket adtak Nikola Gruevszkinek, a börtönbüntetés elől menekülő volt miniszterelnöknek.

Mint arról beszámoltunk, az EP elfogadta a macedón jogállamiságról szóló jelentést. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő korábbi közleményében úgy fogalmazott, hogy „elfogadták azt a módosító javaslatot is, amely felszólítja a magyar kormányt a Gruevszki-ügy mielőbbi tisztázására”. Az MTI beszámolója szerint a macedón politikus kiadására is felszólították hazánkat.

A tudósításban az áll, hogy a strasbourgi plenáris ülésen 470:116 arányban megszavazott dokumentumban arra szólították fel a magyar hatóságokat, hogy bocsássanak rendelkezésre minden releváns információt és szükséges magyarázatot a korrupció miatt jogerősen kétéves szabadságvesztésre ítélt Gruevszki ügyéről, aki a börtönbüntetés elkerülése céljából Magyarország titkos diplomáciai segítségnyújtásával elmenekült hazájából.

A képviselők szerint az eljárás beavatkozás a balkáni ország belügyeibe és a macedón igazságszolgáltatás és jogállamiság semmibevételének tekinthető. (Fotó: Europress – Vedat Abdul / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik