Közélet

Thomas O. Melia: Orbán nem tud megszökni

A volt amerikai külügyi helyettes államtitkár beszél a Gruevszki-ügyről, Putyinról, végül üzen Deutsch Tamásnak is.

A csütörtöki 168 Órában Thomas O. Melia azt mondja, már arra a pontra értünk, amikor a magyar kormány átvette Európa leginkább problematikus gaztevőjének szerepét. Szerinte Nikola Gruevszki és az orosz fegyverkereskedők ügye miatt Amerikából Magyarország tűnik a nyugati szövetségesi rendszer leggyengébb láncszemének.

Már nem „csak” aggodalom, hogy Putyin kedvenc miniszterelnöke a NATO-ban ül, vagy hogy erodálódnak a demokratikus fékek és ellensúlyok Magyarországon.

A PEN America, az írók és a véleményszabadság nemzetközi hálózatának washingtoni igazgatója azt mondja, a volt macedón kormányfővel ellentétben Orbán Viktor nem fog tudni megszökni, ha neki is menekülnie kell. A korrupció, beleértve a visszaéléseket az uniós forrásokkal, amelyekkel éppen a miniszterelnök belső köre és családja jár jól, lelepleződik végül az egész világ előtt.

Ez csak idő kérdése. (…) És az igazság végül mindig nyilvánosságra kerül. Orbán nem fog tudni megszökni az igazságszolgáltatás elől, még akkor sem, ha az őt érintő, történelmi ítélet akkor fog megszületni, amikor már csak az unokái olvashatják el, miféle bűnöket követett el.

Ha mégis előbb jönne el a számvetés, akkor Orbán Viktor abban  bizakodhat, hogy Oroszország, Kazahsztán, amelyeket annyira csodál, befogadja. Egyelőre persze szó sincs elszámoltatásról, mert a Fidesz-kormány módszerei a Kádár-rendszert idézik, csak egy kicsit több üzleti lehetőséget, utazást enged a magyaroknak.

Thomas O. Melia bírálja a kormányt és csatlósait nemcsak a CEU, hanem a Konrád György elleni támadások miatt is, de elismeri a magyar kormányfőnek kedvez egyelőre, hogy Putyin nemcsak Orbánt, hanem Trumpot is elbűvölte. Mindketten átvették azt az orosz „igazságmantrát”, hogy túl nehéz eldönteni, mik a tények a fontos kérdésekben.

Szerinte a jövő évi EP-választás lehetőséget ad az olyan új politikai formációknak, mint a Momentum.

Deutsch: "Ki a f*sz az a Thomas Melia?"
A fideszes EP-képviselő a Twitteren szólt be a magyar kormányt bíráló amerikai helyettes külügyi államtitkárnak.

Reméli, ha újra bekerül régi Twitter-barátja, Deutsch Tamás

elkezdi kivenni a részét az európai parlamenti munkából és képviselni azokat a választókat, akik támogatják.

A külügy szerint Melia Soros bukott embere
Ráadásul az amerikai külügyminisztérium volt helyettes államtitkára a magyar embereket sértegeti.

Kiemelt fotó: Europress / AFP / Saul Loeb

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik