Közélet

A kormány szerint nem hiányzik több százezer ember a munkaerő-piacról

A hiányt pedig inkább minőségi, mint mennyiségi tényezők okozzák – áll egy dokumentumban.

A kormány szerint nem megalapozottak a sajtóban megjelenő információk a több százezres munkaerőhiányról, számításaik szerint 150-200 ezer embernél nem hiányoznak többen a munkaerőpiacról – írja az mfor.hu a birtokába jutott parlamenti dokumentumra hivatkozval.

A tájékoztató anyag a Vállalkozásfejlesztési Bizottság egyik ülésére készült. Ebben hivatkoznak a KSH statisztikájára, ami szerint a második negyedévben 62 ezer üres pozíciót regisztráltak, de azt nehéz meghatározni, hogy ebből mennyi a tartósan betöltetlen. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat felmérése szerint a cégek harmada jelezte, hogy van fél évnél régebben betöltetlen pozíciója, míg 2010-ben még csak a cégek 5 százaléka állította ezt. A hatvankétezres szám azonban csak a négyfősnél nagyobb cégekre vonatkozik.

Óvatos becslést alkalmazva, azt feltételezhetjük, hogy jelenlegi ismereteink szerint 150-200 ezernél nincs nagyobb létszámigénye a gazdaságnak. (A sajtóban megjelenő több százezres létszámigények nem megalapozottak.)

– áll a dokumentumban. Kitérnek arra is, hogy a regisztrált álláskeresők és a közfoglalkoztatásban lévők együttes létszáma 390 ezer fő, ami nyolcszorosa a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál bejelentett 49 ezres munkaerő-igénynek, ebből pedig arra következtetnek, hogy a munkaerő-hiányt sokkal inkább minőségi, mint mennyiségi tényezők okozzák.

A kormány a dokumentum szerint „a munka világába történő visszatérést elősegítő egyik legsikeresebb foglalkoztatáspolitikai eszközként” tartja számon a közfoglalkoztatást, de a korai nyugdíjazási formák megszüntetését is. Problémaként nevezik meg viszont az alacsony földrajzi mobilitást, amit részben lakhatási okokkal, részben az alsóbbrendű utak rosszabb minőségével magyaráznak. Ezt munkásszállások kialakítását támogató programmal próbálják orvosolni.

Mindezen túl úgy gondolják, a mostani gazdasági növekedés főleg a bérek növekedésének köszönhetően fenntartható lesz, de elismerik, hogy a munkaerő-tartalékok beszűkülése lassíthatja a gazdasági növekedés ütemét. Szerintük azonban „a munkaerő-kínálat foglalkoztathatóságának javításával, földrajzi mobilitásának élénkítésével a gazdaság munkaerő-igénye hosszabb távon is kielégíthető marad”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik